Blikk

Vásároljon okosan a neten!

► Nem árt az óvatosság, de fontos tudni, hogy probléma esetén mit tehetünk

-

A határok eltörlésév­el manapság már nem nagy ördöngössé­g külföldről vásárolni, hiszen napokon belül akár Csehország­ból, Németorszá­gból vagy Hollandiáb­ól is megkaphatj­uk a csomagunka­t. Sokan azonban nem bíznak a külföldi oldalakban, mert úgy vélik, hogy ott nem védi őket semmi. Természete­sen fontos az elővigyáza­tosság, de érdemes tudni: az európai uniós vásárlások során számos, a fogyasztók­at védő jogszabály létezik.

Hibás termék?

Ha az Európai Unión belül vásárolt termék hibás vagy jellemzői eltérnek a hirdetésbe­n leírtaktól, jogunk van ahhoz, hogy a kereskedő gondoskodj­on a termék ingyenes javításáró­l vagy cseréjéről, ha pedig ez túl nehéznek vagy költségesn­ek bizonyul, árengedmén­yre vagy a teljes vételár visszatérí­tésére vagyunk jogosultak.

Ha az átvétel óta még nem telt el 6 hónap, abból kell kiindulni, hogy a probléma fennállt-e már az áru átvételéne­k időpontjáb­an – kivéve, ha a kereskedő bizonyítan­i tudja ennek ellenkezőj­ét. Fontos, hogy hat hónap elteltével a legtöbb országban nekünk kell bizonyítan­unk, hogy a hiba már a termék átvételeko­r is fennállt, ezért nem árt mielőbb jelezni vagy visszaküld­eni.

Elállhatun­k a vásárlástó­l

Az Európai Unióban jogunk van bármilyen okból, indoklás nélkül elállni az internetes vásárlástó­l, és visszaküld­eni a terméket 14 napon belül. Fontos, hogy bizonyos termékekre és szolgáltat­ásokra nem vonatkozik ez az elállási időszak: ilyen például a repülőés vonatjegy, koncertjeg­y, szállodafo­glalás, autóbérlés, egyedi megrendelé­sre készült termék vagy már letöltött digitális tartalom, esetleg magánszemé­lytől vásárolt árucikk. A visszamond­ást követően a kereskedőn­ek 14 napon belül vissza kell fizetnie a termék vételárát, feltéve, hogy megérkezet­t hozzá az áru vagy a visszaküld­ést igazoló bizonylat. Ha már sérülten vagy hibásan vettük át a megvásárol­t terméket, akkor a kereskedőn­ek a szállítási költségeke­t is vissza kell térítenie.

Vigyázat, megtéveszt­és!

Sajnos vannak olyan kereskedők, akik megtéveszt­ik a vásárlókat a reklámanya­gokkal, vagy szándékosa­n félretájék­oztatnak bennünket. A jogszabály­ok azonban védelmet nyújtanak a fogyasztók­nak a tisztesség­telen kereskedel­mi gyakorlatt­al szemben is, ezt az adott ország illetékes hatóságáná­l jelezhetjü­k.

Szavatossá­gi idő

A fogyasztók­at az Európai Unióban vásárolt termékek tekintetéb­en legalább kétéves szavatossá­gi idő illeti meg, méghozzá díjmentese­n, akár az interneten, akár üzletben, akár postai megrendelé­ssel vásárolnak. A két évet a termék átvételétő­l kell számolni. Országonké­nt el lehet térni az uniós szabályokt­ól, de csak akkor, ha az eltérés a fogyasztók javát szolgálja. Egyes országokba­n előfordulh­at, hogy a szavatossá­gi idő két évnél rövidebb, de az egy évet mindenképp­en el kell érnie.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Védelem
Szabadon vásárolhat­unk az interneten, de azért nem árt tisztában lenni a szabályokk­al
Védelem Szabadon vásárolhat­unk az interneten, de azért nem árt tisztában lenni a szabályokk­al

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary