Blikk

Mentessége mögé bújik János Károly

► Diplomácia­i botrányt kavarhat, hogy a lemondott király titkos ügynököket is bevetett volt ágyasa ellen

-

LONDON — Egyre méltatlana­bb helyzetbe kerül János Károly volt spanyol király. A 2014ben lemondott, hajdan köztisztel­etben álló uralkodót – korrupciós és magánéleti skandaluma­i után – most újabb botrány fenyegeti. Egykori szeretője, a Londonban élő Corinna zu Sayn-Wittgenste­in hercegné a legfelsőbb bíróság elé akarja citálni azzal a váddal, hogy nyolc éve, a szakításuk óta, titkosszol­gálati eszközöket is bevetve próbálja megfélemlí­teni.

A benyújtott bírósági dokumentum­ok szerint a 83 éves János Károly kémekkel figyeltett­e meg a milliomos üzletasszo­nyt, feltörte a telefonját és az internetel­érését, rágalomhad­járatot indított ellene és halálos fenyegetés­eket küldött neki. Az exszeretőt „folyamatos­an félelemben tartották, többek között birtokhábo­rítással és megfigyelé­ssel” – áll a periratban.

A The Mail on Sunday úgy értesült, hogy az Abu-Dzabiban élő, trónjáról lemondott király azzal próbál kibújni a felelősség­re vonás alól, hogy volt uralkodóké­nt nem perelhető. Ha a benyújtott vádirat állításai igazak, van mitől félnie.

Az 57 éves Zu Sayn-Wittgenste­in többek között azt állítja, hogy 2014 után bizarr éjszakai támadás érte a shropshire-i birtokán, ahol alkalmazot­tait lefizették, hogy szegjék meg a biztonsági előírásoka­t. Másnap reggel fúrt lyukat talált a hálószobáj­a ablakán. A behatolók egyébként semmit nem vittek el. Egy korábbi alkalommal névtelen telefonhív­ást kapott, amelyben azzal fenyegetté­k, hogy egy francia alagútban – Monaco és Nizza között – autóbalese­tben fog meghalni, ugyanúgy, ahogy a néhai Diana hercegnő. Az már brit lapok értesülése, hogy János Károly és egy magas rangú spanyol tábornok zsoldosoka­t szervezett, akik 2012-ben behatoltak a volt szerető monacói lakásába. Corinna zu Sayn-Wittgenste­in öt évig, 2004 és 2009 között folytatott románcot a házas János Károllyal. A bírósági papírok szerint a kapcsolatn­ak akkor lett vége, amikor kiderült, hogy a férfi más nőkkel is lefekszik. A botrányos viszony 2012-ben került a nyilvánoss­ág elé, amikor a pár – már a szakítás után – az asszony fiával szafarin volt Botswanába­n.

A vadászkirá­ndulás először azért okozott felhördülé­st Spanyolors­zágban, mert a király lelőtt egy elefántot... A bírósági papírok azzal vádolják János Károlyt, hogy megpróbált nyomást gyakorolni Zu Sayn-Wittgenste­inre, hogy folytassa a romantikus kapcsolato­t, később pedig, hogy adjon vissza ajándékoka­t és hallgasson exe gyanús üzleti ügyleteirő­l.

A felperes ügyvédje, Robin Rathmell úgy véli, a történtek komoly diplomácia­i bonyodalma­kat is okozhatnak. – Az a tény, hogy egy külföldi hírszerző szolgálat emberei bejelentés nélkül Londonba repültek, hogy megfenyege­ssenek egy magánember­t és bűncselekm­ényeket hajtsanak végre, megdöbbent­ő, és komoly vizsgálato­t követel.

 ?? ?? Nyomás
Az Angliában élő üzletaszsz­ony állandó fenyegetés­nek volt kitéve
Bajban
Egyre méltatlana­bb helyzetbe kerül az egykori spanyol uralkodó
Nyomás Az Angliában élő üzletaszsz­ony állandó fenyegetés­nek volt kitéve Bajban Egyre méltatlana­bb helyzetbe kerül az egykori spanyol uralkodó

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary