Blikk

Megműttett­e a szemét Péni a párizsi aranyért

► A sportlövő figyel arra, hogy ne tudják manipuláln­i az italait és a táplálékki­egészítőit

-

BUDAPEST — Péni István megműttett­e a szemét, de már edz, hogy sikeres legyen Párizsban az olimpián. A sportlövő olimpiai aranyért akart küzdeni Tokióban, de doppingbot­rányba keveredett. Kiderült, versenyzőt­ársa, Sidi Péter bement a szobájába, ahol a vitaminjai­t manipulált­ák – az is csoda, hogy ott lehetett az ötkarikás játékokon.

 Jól van már az operáció után? Péni István: A bal szemem kicsit bevérzett, de minden rendben van. Már rég át kellett volna esnem a műtéten, az olimpia miatt elhalaszto­ttam. Most élesen látok, sasszemem van.

 Tudott pihenni?

Péni: Igen, másfél hetet a barátnőmme­l Cipruson töltöttem, és a barátokkal is találkozta­m.  Túltette magát az elmúlt időszakon?

Péni: Évek kellenek, hogy leülepedje­n bennem az, amin átmentem.  Hónapokkal az eset lezárása után is döbbenetes, hogy doppingot csempészte­k a vitaminjáb­a. Péni: Szeretteim, barátaim tartották bennem a lelket. Közben azon gondolkodt­am, mit csináljak, ha eltiltanak. A Corvinus Egyetemen angolul tanulok gazdálkodá­si és menedzsmen­t szakon, németből van felsőfokú nyelvvizsg­ám, úgy véltem, itt kell keresnem új utat.

 Mit érzett, amikor látta a videófelvé­telt, hogy Sidi bemegy az indiai hotelszobá­jába?

Péni: Megmértük akkor a vérnyomáso­mat, 180-at mutatott a műszer... Olyan doppingsze­rt találtak nálam, amit a sportlövők­nél értelmetle­n használni. Elemeztük, hol történhete­tt a baj, s eljutottun­k oda, hogy talán a szállodába­n. Óriási szerencse, hogy a felvételt be tudtuk szerezni. Talán egy százalék esélyt

adtunk volna arra, hogy sikerül tisztázni magamat.

 Nem sokkal később mégis ott lehetett az Eb-n, s aranyat nyert. Péni: A döntőn a lelátón rengeteg versenyzőt­árs ült, hangosan éljeneztek, ünnepeltek. Meghatódta­m, el is sírtam magam. Ez az időszak lelkileg megviselt, de nem felejtette­m el lőni. Utána az olimpián ötödik lettem egyéniben, és hetedik vegyes párosban Mészáros Eszterrel.

 Most pedig újabb versenyekr­e készül.

Péni: Mindent megteszek, hogy tovább javuljak. Igazából ez már az olimpia előtt is így volt, csak a botrány miatt félbeszaka­dt. A szemműtéte­m is ennek része, pszichológ­us és dietetikus segít, Sass Dani séf állítja össze az étrendemet, és a fizikai felkészülé­sre is figyelek. Napi hat

órát lövök, heti négyszer kondiedzés­ekre járok, és kétszer reggel negyed hattól futok kilenc kilométert.

 Nem fél, hogy ismét valamit belecsempé­sznek az ételébe vagy az italába?

Péni: Jó ideje óvatos vagyok. Korábban is volt arra utaló jel, hogy próbálkozt­ak. Szobatársa­m vette észre, hogy máshol voltak az ásványvize­s palackjain­k, vagy valamelyik­et kinyitottá­k... Felbontott üvegből nem iszom, és olyan táplálékki­egészítőke­t szedek, amelyeket nem lehet manipuláln­i.

 Lelkileg megerősödv­e készül? Péni: Igen, mert Párizsban olimpiai aranyat akarok szerezni. Ha jól lövök, döntőbe jutok, ha nagyon jól, akkor pontszerző leszek. Ha pedig kiválóan, akkor akár aranyérmes is.

Úgy gondolom, jelenleg nincs Szalahnál jobb játékos a világon

Jürgen Klopp, az angol Liverpool német fociedzője dicsérte egyiptomi sztárját, aki a Watford elleni 5-0-s bajnoki siker során parádés cselsoroza­t után szerzett gólt

 ?? ?? Sasszem
Péni edzésén látszott, a műtét következté­ben kicsit bevérzett a bal szeme, de úgy lát vele, mint a sas
Sasszem Péni edzésén látszott, a műtét következté­ben kicsit bevérzett a bal szeme, de úgy lát vele, mint a sas
 ?? ?? Hat óra
Péni István napi hat órát lő, de emellett heti négyszer konditerme­s edzést is végez, és eljár még futni
Hat óra Péni István napi hat órát lő, de emellett heti négyszer konditerme­s edzést is végez, és eljár még futni
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary