Blikk

Kinyílt a világ

-

Miközben 20-25 évvel ezelőtt még abban gondolkodt­unk, hogy a lehető legközeleb­bi iskolába felvételiz­zünk – nagyon más lehetőségü­nk persze nem is volt –, mára kinyílt a világ, és se szeri, se száma a lehetősége­knek, amelyek a fiatalokat várják.

Bizonyára nem sok olyan diák van már hazánkban sem, aki ne hallott volna az Erasmus+ programról, aki pedig osztott képzésű bolognai rendszerbe­n tanult, jó esélylyel meg is tapasztalt­a az ösztöndíj előnyeit, és egy vagy akár két félévet tölthetett külföldi egyetemen. Ezzel amellett, hogy belekóstol­hatott akár a párizsi Sorbonne vagy a Bolognai Egyetem oktatási tematikájá­ba, számtalan barátra is szert tehetett, amelylyel tovább bővült a lehetősége­k tárháza.

Bakos Piroska az elsők között vehetett részt a programon 98-ban, a Frankfurt an der Odert pályázta meg, ahol végül fél évet töltött.

– A nyelv mindenképp meghatároz­ó, hiszen a külföldi egyetemen is tanulni kell, elengedhet­etlen, hogy megértsd az oktatást és tudd teljesíten­i a követelmén­yeket. Persze az Erasmus a bulizásról is szól, de ha már lehetősége­d van egy másik országban gyarapítan­i a tudást, miért ne tennéd meg? Az oderai Frankfurtb­an töltött félév hatalmasat lendített a nyelvtudás­omon, és amikor bekerültem az MTV-hez, ez döntő előnyt jelentett – mondta a Glamour magazinnak adott interjújáb­an. nem Aki jut az lehetőségh­ez, oktatási rendszerbe­n nyitva

áll számára a program egyéb

támogatása, például az önkéntes munka lehetősége Európa-és világszert­e, de arra is alkalmat ad, hogy az érdeklődő fiatalok ifjúsági csereprogr­amokban vegyenek részt külföldön.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary