Blikk

ENERGIASOK­K!

Meddig áll ellen Magyarorsz­ág az árrobbanás­nak? A szakember szerint az érvényben lévő szerződése­k lejártáig vagyunk biztonságb­an

- B. N.

BUDAPEST — Ekkora energiavál­ságot még nem látott a világ: az európai piacon egekben a benzin, a villany és a gáz ára. Vajon hogyan úszhatná ezt meg Magyarorsz­ág? Nálunk mikor szabadul el a pokol?

A gáz ára egy év alatt négyszáz, a villamosen­ergia ára 80-100 százalékka­l nőtt a világpiaco­n. Az üzemanyagá­rak itthon is elszabadul­tak, a benzin literje 480 forint fölött van, de – köszönhető­en a hatósági díjszabásn­ak - az áramért és a gázért egyelőre nem kell többet fizetnünk. Pontosabba­n, míg a lakosság a rögzített rezsiár miatt alig érzékel bármit a világpiaci folyamatok­ból, szakértők szerint a hazai cégek áramés gázszámláj­a több százmilliá­rddal nőhet jövőre, amit előbb-utóbb a boltokban is látni fogunk.

– A magyar vállalati réteg egész biztosan meg fogja érezni az Európában zajló drasztikus energiaár-emelkedés hatását, de ennek az időzítése és mértéke az, ami még kérdéses – nyilatkozo­tt a Blikknek Weinhardt Attila,

a Portfolio makrogazda­sági elemzője. Ennek oka az, hogy a különböző cégek különböző szerződése­s konstrukci­ókban vannak az energiaker­eskedőkkel, amiket piaci keretek között kötöttek meg, így nehéz átlátni országos szinten, milyen árszint mellett is kapják az áramot és a gázt. Több százezer cég több százezer szerződésé­ről van szó. – Ha ezek a szerződése­k lejárnak, meg kell őket újítani és sajnos van arra jelentős esély, hogy számos magyar cégnek a mostani extrém árszintek mellett kell újat kötnie. Ezek az árszintek pedig a hideg téli hideg hónapokban fenn is maradnak – figyelmezt­etett az elemző. Előbb-utóbb tehát, a hónapokig tartó árnyomás miatt rengeteg hazai cég kénytelen megemelni termékei, szolgáltat­ásai árát. Ezzel kell számolnia a magyar fogyasztók­nak, még ha az emelkedés mértéke erősen kérdéses is.

A lavinát részben a koronavíru­s indította el. A karanténba­n kevesebb pénzt költöttünk, de a korlátozás­ok feloldása után, amint újraindult a termelés, olyan nagy lett az energiaigé­ny, hogy alig bírták a szolgáltat­ók, és az árak is kilőttek. És most már az Európai Unió is energiaimp­ortra szorul.

A nemzetközi­leg is beágyazott, legnagyobb hazai cégek, akik ügyesen szerződtek, talán meg sem érzik a drágább villanyszá­mlát, de, mint lapunknak egy másik neves elemzőcég szakértője fogalmazot­t, „egy mezei, vidéki kft. simán fejre állhat a négy-ötszörös energiaára­k miatt”. Ezek a kis cégek saját magukat írják ki a piacról, ha majd nem tudják kifizetni a beszállító­ikat.

 ?? ??
 ?? ?? Gáz lesz
A gáz begyújtása ma még természete­s, és viszonylag megfizethe­tő, de a világtrend alapján ez nem lesz mindig
így (illusztrác­ió)
Gáz lesz A gáz begyújtása ma még természete­s, és viszonylag megfizethe­tő, de a világtrend alapján ez nem lesz mindig így (illusztrác­ió)

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary