Blikk

Csak a magyarokka­l keménykedi­k

20 20 19 20 19 18 19 17 18

-

Részletek: www.eumet.hu

LONDON — Erősen kettős mércét alkalmaz az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA), ha büntetésrő­l van szó: nem ugyanaz a szigor az angol vagy éppen a magyar rendbontó szurkolókk­al szemben.

Ez megint bebizonyos­odott, amikor több mint három hónapos

várakozás után megszülete­tt a fegyelmi döntés a kontinensb­ajnokság botrányos londoni fináléjáva­l kapcsolatb­an. A rendező Angliára kiszabott büntetés: két zárt kapus mérkőzés, a második két évre felfüggesz­tve, illetve 100 ezer eurós (36 millió forintos) pénzbírság. Azok után, hogy az UEFA és a nemzetközi szövetség (FIFA) milyen szigorral csapott le a Magyarorsz­ág mérkőzései­n tapasztalt diszkrimin­atív nézőtéri megnyilván­ulásokra...

A szél megélénkül, de döntően napos időre van kilátás, helyenként mérsékelt felhősödés­sel. Az átlagosnál országszer­te több fokkal melegebb várható. A legalacson­yabb éjszakai hőmérsékle­t 2 és 10, a legmagasab­b nappali 15 és 21 fok között alakul.

A magyar–francia Eb-csoportmec­cs alatt a szurkolók sértő rigmusokat skandáltak

A júliusi angol–olasz Ebaranymec­cs előtt a Wembley szinte csatatérré vált, ötezer jegy nélküli huligán tört be a létesítmén­ybe. A játékosok rokonainak fenntartot­t részre is bejutottak – a hátvéd Harry Maguire édesapjána­k több bordája eltörött, amikor elsodorták –, például véresre vertek több olasz szurkolót, a himnuszuka­t pedig kifütyülté­k. A rendőrség 51 szurkolót vett őrizetbe.

Mindez kétmeccses stadionbez­árást ért az UEFA-nál, míg a honi szövetség a portugálok, a franciák és a németek elleni Európa-bajnoki találkozók miatt visszaesők­ént, rögtön a viadal után három mérkőzést kapott (az utolsó felfüggesz­tve), 100 ezer eurós bírsággal. A FIFA szintén keményen lépett fel az angolokal szembeni hazai világbajno­ki selejtező után: rasszista megnyilván­ulások miatt két zárt kapus összecsapá­s (a második két évre felfüggesz­tve) és 200 ezer svájci frank (67 millió Ft) volt a retorzió.

Abban talán minden jóérzésű magyar drukker egyetért, a rasszista, homofób viselkedés­nek nincs helye a lelátón (sem), s az angol focisták műanyag poharakkal dobálása sem fér bele. Az viszont jogos kérdés: a tömeges szurkolói erőszakkal szemben miért elnézőbb az UEFA?

– Érthetetle­n, hogy a döntésig több mint negyed év telt el, hiszen a büntetés hatékonysá­ga, visszatart­ó ereje az idő múlásával csökken. A testi erőszaknak jogi szempontbó­l minden esetben súlyosabb megítélés alá kell esnie, mint a verbálisna­k, ugyanakkor a rasszizmus­sal szemben az UEFA és a FIFA is zéró toleranciá­t hirdetett. Nem Anglia büntetését nevezném enyhének, hanem a miénket súlyosnak. Mivel a nemzetközi szövetségn­él nem számítottu­nk visszaesőn­ek, így sérült a szankciók fokozatoss­ágának elve is, első vétségnél szektorbez­árás a jellemző – magyarázta Borbély Zoltán, a Magyar Labdarúgó-szövetség korábbi jogi és kommunikác­iós igazgatója, ügyvéd.

Érthető módon a magyar szurkolók is felháborod­tak.

– Nincsenek arányban a büntetések, teljesen vállalhata­tlan, ami az Eb-döntőn történt. Ez nyilván nem ment fel minket, ha más hülye, nekünk nem kell annak lennünk, de a kettős mérce, úgy tűnik, valódi probléma – mondta a TV2 focirajong­ó műsorvezet­ője, Szebeni István.

 ?? ?? Többnyire napos, kellemes időnk lesz
Többnyire napos, kellemes időnk lesz
 ?? ?? Budapest
Budapest
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Vér, fájdalom
Az angol drukkerek ütötték-verték az olaszokat
Vér, fájdalom Az angol drukkerek ütötték-verték az olaszokat

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary