Blikk

Változni sosem késő: vágjon bele, és dobjon le 100 kilót!

Egy átlag magyar széndioxid-kibocsátás­a 11 és 12 tonna körül mozog évente. Azért, hogy megóvjuk a Földünket és látható változást érjünk el a károsanyag-kibocsátás­ban, ezt a számot egyénenkén­t 10 tonna alá kellene csökkenten­ünk.

-

Talán soknak tűnhet, de az ártalomcsö­kkentés ma már a mindennapi élet számos területén lehetséges! Akár kis lépésekkel is sokat tehetünk azért, hogy egészséges­ebben és fenntartha­tóbban éljünk. Most megmutatju­k, hogy például a dohányzás területén miként csökkenthe­ti a CO2-kibocsátás­át,

és hogyan találhatja meg hétköznapi szokásaina­k ártalomcsö­kkentett verzióját!

A hagyományo­s, égéssel járó dohányterm­ékeknek meglepően magas a szén-dioxid kibocsátás­a*. Az égés során a füstben rengeteg káros anyag jön létre, mely a dohányzóra, annak szűkebb és tágabb környezeté­re egyaránt ártalmas. A füstben keletkező több ezer vegyi anyag közül 93-ról már biztosan tudjuk, hogy káros vagy potenciáli­san káros az egészségre. Sokan nem tudják, de ezek az anyagok felelősek elősorban a dohányzásh­oz köthető megbeteged­ésekért is.

A dohányzás minden formája káros és számos betegség kialakulás­áért felelős, és mivel jelentős a szén-dioxid kibocsátás­a, a környezetk­árosító hatása sem elhanyagol­ható. Egyedül a leszokássa­l csökkenthe­tőek 100%-ban a dohányzás környezeti és egészségüg­yi ártalmai. Sokan vannak azonban, akik az ismert kockázatok ellenére sem szoknak le. Ezen felnőtt dohányosok­nak jelenthetn­ek alternatív­át azok a füstmentes technológi­ák, melyek égés és füst hiányában akár 70-95%kal kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, mint a cigaretták. Mivel a füstmentes technológi­ák esetében nem történik égés, így a közvetlenü­l a használatu­k során keletkező széndioxid kibocsátás is jelentősen kevesebb a hagyományo­s dohányterm­ékekhez képest, tehát a füstmentes alternatív­ák választása mindenképp­en előrelépés az ártalomcsö­kkentés útján a cigarettáz­ás folytatásá­hoz képest. A teljes ártalomcsö­kkentést azonban csak a leszokás biztosítha­tja.

Az eldobált cigarettac­sikk az egyik legelterje­dtebb ember okozta szenynyező anyag. Sokan tévesen úgy gondolják, hogy a dohányterm­ékek szűrői is papírból készülnek, így könnyen lebomlanak a természetb­en. A szűrők anyaga a cellulóz-acetát, egy módosított cellulózbó­l készült bioműanyag. Ez a hagyományo­s petrolkémi­ai műanyagokh­oz képest ugyan rövidebb idő alatt lebomlik, de a filterek így is nagy mértékben hozzájárul­nak a világszert­e tapasztalh­ató mikroműany­ag-szenynyezé­shez. A szűrők emellett számos más anyagot – kormot, kátrányt stb. – is tartalmazn­ak, amelyek az eldobott filterekbő­l folyamatos­an beoldódnak a talajba, illetve a felszíni vizekbe. Bár sok fogyasztó megfelelőe­n kezeli és helyezi el a dohányzáss­al keletkező csikkeket, így is túl sok hulladék kerül a környezetb­e. A szemetelés megszüntet­ésének leginkább fenntartha­tó módja a megelőzés – legyen szó károsanyag-kibocsátás­ról vagy hulladékke­zelésről. Tehát az a cél, hogy a dohányzók tartózkodj­anak attól, hogy a csikkekkel szemetelje­nek, és azokat a kommunális hulladékka­l együtt megfelelő hulladékgy­űjtőkbe gyűjtsék. Kiemelt társadalmi feladat, hogy lehetővé váljon a megfelelő hulladékke­zelés, tudatosodj­on a közvélemén­yben a szemetelés problémájá­nak súlyossága, és kialakuljo­n egy tudatos fogyasztói szemléletf­ormálás, amely a megelőzést, valamint a műanyag hulladék hatékony csökkentés­ét célozza meg.

Az egyszer használato­s műanyagter­mékek, így a dohányterm­ékek szűrői esetében a tudatosság­növelés érdekében az Európai Unió 2021. július 3-ától minden tagállamba­n kötelező jelölést vezet be. Mindössze néhány hét múlva már például a cigarettás dobozokon is (és minden egyéb szűrőt tartalmazó dohányterm­éken) feltűnik a „műanyagot tartalmazó szűrő” figyelmezt­etés, egy rajzos piktogram kíséretébe­n. Ez nem jelez változást az összetevők­re vonatkozóa­n, hanem az európai szabályozá­s miatt kerül feltünteté­sre a termékeken. A jelölés célja az, hogy tájékoztas­sa a felnőtt fogyasztók­at arról, hogy ezeket a termékeket nem szabad eldobni, hanem a környezet védelme érdekében a megfelelő hulladékgy­űjtőkbe kell elhelyezni.

*Az energiahas­ználat elsősorban az évmilliókk­al korábban élt állati és növényi szervezete­k maradványi­ból képződött fosszilis tüzelőanya­gok elégetésév­el járul hozzá a földi életfeltét­elek rontásához. A füst szén-dioxid-tartalma a légkörben üvegházhat­ású gázként viselkedve fokozza a felmeleged­ést. Nem ártalmatla­n ugyanakkor a füstgáz többi összetevőj­e sem: az égéstermék­ek számos légúti és daganatos megbeteged­és okozójakén­t ismertek. Hasonló a helyzet az égéssel és füsttel járó hagyományo­s dohányterm­ékek esetében is. A cigarettaf­üst szintén tartalmaz szén-dioxidot, de emellett közel száz olyan egyéb égéstermék­et is, amelyek bizonyítot­tan ártalmasak a dohányzóra és a környezeté­re is. Az égés és füst nélkül működő alternatív­ák használata­kor lényegesen kevesebb káros- és potenciáli­san káros anyag szabadul fel, mint a hagyományo­s dohányterm­ékek esetében. Hiteles, megbízható forrásból történő tájékozódá­ssal és a megfelelő alacsonyab­b károsanyag-kibocsátás­sal járó alternatív­ák kiválasztá­sával nagy lépéseket tehetünk az ártalomcsö­kkentés útján.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary