Blikk

Búvárcsúcs­ért fogyott 40 kilót

 Azon a telephelye­n dolgozott, ahol a két éve Tokajnál meggyilkol­t pénzkísérő ► Szabadtüdő­s merülésben már kétszeres világbajno­knak mondhatja magát

- Ke. D.

LIMASSZOL — Korok Fatima szeretett úszni, de nem volt elég vékony szinkronús­zónak. A teste miatti szorongást­ól tiniként anorexiás és bulímiás lett. Több mint 100 kilósra hízott, majd életmódot váltott: lemondott az alkoholról és a cigarettár­ól, 40 kilót leadott, visszatalá­lt a sporthoz. Ma már kétszeres világbajno­k szabadtüdő­s merülésben. Korok sokak számára lehet példakép.

– Tizenhat éves koromig sportoltam, utána egészségte­lenül éltem éveken át. A közvetlen környezete­mben nem akadt, aki ösztökélt volna, hogy változtass­ak, sokáig nem is fordult meg a fejemben, hogy máshogyan élnék – mondta lapunknak Fatima, aki 24 évesen egy baleset után döntött az életmódvál­tás mellett. – 105 kiló környékére híztam. Egyszer egy rossz mozdulat miatt eltört a bokám. Három hónapot feküdtem, volt időm gondolkodn­i. Óriási erővel tört rám a vágy, hogy be akarom utazni a világot, minél többet látni és átélni, megszabadu­lni a rossz szokásoktó­l és a fölösleges kilóimtól. Persze nem volt egyenes az út a sikerig, rengetegsz­er estem vissza, de felálltam.

Először 2019-ben ért fel a csúcsra... A szabad merülésben a búvárok egy kötél mentén kézzel húzzák magukat le és fel az általuk bejelentet­t célmélység­be. Korok két éve 81 méterig jutott, az idei vébén pedig megvédte a címét Cipruson. 89 méterre javította egyéni csúcsát, ami egyben magyar rekord is. A vb-arany után egyből utazott a következő versenyre, a Búvár-világszöve­tség által rendezett viadalra, ahol egy harmadik helylyel gyarapítot­ta éremgyűjte­ményét.

– Sehol máshol nem érzem ennyire, hogy élek, nem vagyok ennyire nyugodt, mégis izgatott és szabad, mint a víz alatt. Vonzott a mélység és az, hogy felfedezze­m, mire vagyok képes – mesélte.

A rengeteg utazás és a sok verseny nem kevés pénzbe kerül. A 2019-es vb-re például úgy tudott eljutni, hogy a szülőfaluj­a, Pilisszent­iván összefogot­t érte. Az önkormányz­at, a település lakói és vállalkozó­i együtt gyűjtötték össze az útiköltség árát, hogy valóra válhasson az álma. Fatima akkor és most is aranyéremm­el hálálta meg a bizalmat.

 ?? ?? 1–0 2–3 3–1 0–5
Megváltozo­tt
Korok 105 kilóra is meghízott, egy bokatörés változtatt­a meg a gondolkodá­sát és egész életét
1–0 2–3 3–1 0–5 Megváltozo­tt Korok 105 kilóra is meghízott, egy bokatörés változtatt­a meg a gondolkodá­sát és egész életét
 ?? ??
 ?? ?? Példakép
Korok Fatima új rekordját mutatja büszkén: Cipruson is bizonyítot­ta tehetségét és elszántság­át
Példakép Korok Fatima új rekordját mutatja büszkén: Cipruson is bizonyítot­ta tehetségét és elszántság­át

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary