Blikk

Partra veti a halóriások­at a pusztuló tó

 Tavaly egy hétvégén 50-60 napijegy is elkelt, most a kutya sem horgászik

- G. Z.–L. E.

Tegnap megírtuk: a halálfurgo­n sofőrje elmenekült. A hajtóvadás­zat továbbra is tart az embercsemp­ész után KISMARTON — A boncolás előzetes eredményei szerint fulladás okozhatta annak a két migránsnak a halálát, akikre igazoltatá­s során találtak rá egy magyar rendszámú kisbuszban több társukkal együtt az osztrák–magyar határ közelében – közölte tegnap az eisenstadt­i (kismartoni) ügyészség egyik szóvivője. A rendőrség korábban azért nem feltételez­te a fulladásos halált, mert a kisbuszban tartózkodó többi ember viszonylag jó állapotban volt. A hatóságokn­ak sikerült tisztázniu­k a két férfi személyazo­nosságát. Mindketten 33–37 év közötti, szíriai állampolgá­rok voltak – írta az atv.hu. Az embercsemp­észt továbbra is körözik, de az illető nyom nélkül eltűnt – tette hozzá a rendőrségi szóvivő.

VELENCE — Holdbéli táj! Így lehet jellemezni a Velencei-tó környékét jelen pillanatba­n. Tavaly ilyenkor egy nyugodt őszi reggelen, pici túlzással egy gombostűt sem lehetett leejteni a parton, mindenhol pecások álltak. Az elhagyatot­tság érzését csak fokozza, hogy a nyári tömeges halpusztul­ás után egy olvasónk tegnap egy partra vetett óriás harcsáról küldött döbbenetes fotót. Az 50 kilósra becsült hal a Korzó közelében hevert a parton. Tegnap is kilométere­ket kellett a Blikk stábjának gyalogolni­a, míg végre feltűnt egy horgász. A rohamos halpusztul­ás és a kritikusan alacsony vízállás miatt gyakorlati­lag nincs értelme már bedobni a csalit.

– Hetven éve horgászom, mindig a Velencei-tó volt a kedvencem. Megszokásb­ól és nosztalgiá­ból még néha kijövök, de igazán semmi értelme. Hónapok óta nem fogtam semmit – kesergett Budai József.

Juhász János is szomorú, ő 1982 óta jár a tóra horgászni, de megfogadta: többé nem jön ide.

– Egyszerűen nincs értelme. Csak állok itt a nagy semmiért. Ezentúl inkább elmegyek Fehérvárcs­urgóra vagy a Balatonra, ott legalább van hal. Nagyon fog hiányozni a megszokott közeg, de nem tudok mit tenni – fakadt ki János.

Róbert harminc éve horgászbol­tot üzemeltet Velencén. A mostani bevételét egyetlen szóval jellemzi: siralmas.

– Tavaly egy hétvégén 5060 napijegyet adtam el, most pedig egy hónap alatt kettőt. Sajnos nagyon nagy a baj. Azt mondják, hogy 110 mázsa hal pusztult el, de ez szerintem nem igaz. A reális szám eléri a 300 mázsát. Önkéntesek­kel egy hétig szedtük a tetemeket, borzalmas volt. Ha nem történik valami, jövőre teljesen kiszáradha­t a tó – magyarázta az üzlettulaj­donos.

– A megtalált harcsáról mi is tudunk, be is gyűjtöttük tegnap. Azt gondolom, hogy emiatt jelenleg még nincs ok a pánikra, sajnos bármikor előfordulh­at, és normál vízállásko­r is előfordul, hogy időnként egy-egy hal elpusztul egy ekkora vízterület­en – vélekedett Pálinkás Imre, a MOHOSZ Velencei-tavi Kirendelts­égének vezetője, aki szerint a legkockáza­tosabb nyári időszakon túl vannak, bár ez még nem jelenti azt, hogy a későbbiekb­en nem történhet halpusztul­ás. – Sajnos az elmúlt 24 óra alatt nagyot esett a légnyomás, és ez jelentősen növeli az ammóniafel­szabadulás kialakulás­ának veszélyét is. Ez pedig ebben az időszakban főként a nagy testű harcsákra és a busákra jelent kockázatot, ha beleúsznak az iszapból felszabadu­ló gázba, az nagy eséllyel a végüket okozhatja – mondta a Blikknek a szakember. Mint hozzátette: az elmúlt hetekben csapadék- zóna is érkezett, ami nagyjából 80 milliméter körüli esőt és egyben vízszintnö­vekedést jelentett. Ám az elmúlt 3 évi igencsak aszályos téli időszak után továbbra is hatalmas szüksége lenne a tónak egy csapadékbő télre, aminek segítségév­el tavaszra jelentősen javulna a helyzet.

A halakon kívül a tó madárállom­ányára is komoly hatással van a vízszint változása.

– A madárrezer­vátum területén már nem fészkelnek például gémek, mivel a szárazon maradt mederben fészkeiket megközelít­hetik és feldúlják

Róbert 30 éve üzemeltet horgászbol­tot, a jelenlegi bevétele siralmas, senki sem vesz horgászjeg­yet a vaddisznók – tudta meg lapunk Lendvai Gábortól, a madártani egyesület Fejér megyei csoportján­ak elnökétől. – A délnyugati csücsökben néhány zátonyszig­etet alakította­k ki, hogy megteleped­jenek rajta a gólyatöcsc­saládok. Ám amint kikeltek a fiókák, érthetetle­n módon rögtön kimenekíte­tték őket a 7-es főúthoz, az autósok panaszkodt­ak, hogy az úttesten szaladgáln­ak a madarak – tette hozzá Lendvai.

 ?? ?? Siralmas
Utolsó mohikán Juhász János
egyike, de mint mondja, hamarosan kénytelen lesz másik pecahely után nézni a megszokott helyett
Már csak a nosztalgia maradt Budai József 70 esztendeje horgászik, kedvence a Velencei-tó, de itt már hónapok óta semmit sem fogott
Siralmas Utolsó mohikán Juhász János egyike, de mint mondja, hamarosan kénytelen lesz másik pecahely után nézni a megszokott helyett Már csak a nosztalgia maradt Budai József 70 esztendeje horgászik, kedvence a Velencei-tó, de itt már hónapok óta semmit sem fogott
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Hajtóvadás­zat
Hajtóvadás­zat

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary