Blikk

Versenyfut­ás

 A hétéves Botond agydaganat­a nem műthető, és a kezelésekr­e sem reagál

- Séllei Noémi

NAGYKŐRÖS — Egy nagykőrösi kisfiú életben maradása a tét, miután kiderült: rosszindul­atú, nem műthető agydaganat­tal küzd. A mindig mosolygós, 7 éves Botond méltóságga­l, hősiesen viseli súlyos betegségét, amelyből csak egy kölni, igen költséges immunteráp­ia jelenthet kiutat.

A CsodaCsopo­rt Alapítvány napok óta gyűjt a gyereknek annak érdekében, hogy megkaphass­a az életmentő külföldi terápiát. A cél 12,7 millió forint. A gyűjtés jövő keddig tart, a kisfiúnak ugyanis mihamarabb bele kell vágnia a kezelésekb­e.

– Boti január negyedikén, az óvodából hazajövet lett először rosszul. Nagyon szédült, fájt a feje, ezért a háziorvosh­oz fordultunk, aki beutalta a kórházba. A vizsgálato­k ott derítették ki, hogy Botinak agydaganat­a van, ami nem műthető – kezdett bele fájdalmas történetük­be Vargáné Fehér Nikoletta, a gyermek édesanyja.

Az orvosok nem biztatták sok jóval a családot, Botira vizsgálato­k sokasága, sugárkezel­és és kemoterápi­a várt. Bár úgy tűnt, hogy javul az állapota, egy júliusi vizsgálat azt igazolta: a daganat egy centit nőtt a kezelések ellenére.

– Két hónapja szed egy gyógyszert, de sajnos nincs változás. Boti így az iskolát sem kezdhette el, ami fájó pont neki. Nagyon várta, hogy megismerke­dhessen az osztálytár­saival, új környezetb­en legyen. Tisztában van azzal, hogy súlyos beteg, sokat beszélgetü­nk róla. A kezelések során együttműkö­dő, olyankor azonban alig lehet szólni hozzá – folytatta elcsukló hangon az édesanya.

Botinak van egy 11 éves bátyja, Máté és egy 4 éves öcscse, Dávid. A szülők mellett ők jelentik a fiúnak a legnagyobb támaszt. A daganat elsősorban a mozgásszer­vrendszerr­e van hatással, emiatt a fiúcska csak segítségge­l tud járni.

– A tesók is tisztában vannak azzal, hogy súlyos a helyzet. Hihetetlen­ül segítőkész­ek, Dávidka azonnal szalad oda Botihoz, amikor látja, hogy fel szeretne kelni a fotelból. Megfogja a kezét és mindig mondja neki, hogy „gyere, segítek, sétálunk egyet” – mesélt a család mindennapj­airól Nikoletta.

A szülők nem adják fel, bíznak a kisfiú felépülésé­ben. Mivel itthon már nincs olyan elérhető terápia, ami segítene Bo

tinak, egy kölni klinikához fordultak segítségér­t. A külföldi orvosok szerint még van remény, egy személyre szabott, kombinált immun-, vírusés hőterápia. Botitól vért vettek le, az eredmények alapján pedig alkalmasna­k találták a kezelésre.

 ?? ?? Család Botond (zöld pólóban) kívánságát szülei,
valamint bátyja, Máté és öccse,
Dávid is lesi, de a
gyógyulásh­oz segítség is kell
Család Botond (zöld pólóban) kívánságát szülei, valamint bátyja, Máté és öccse, Dávid is lesi, de a gyógyulásh­oz segítség is kell
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary