Blikk

84 évesen is élvezi a vívást

 A tőrvívóleg­enda egy filmforgat­ás miatt tért vissza az újpestiek csarnokába

- Kiss B. László

BUDAPEST — Micsoda meglepetés: újra edzésbe állt a lilafehére­knél az Újpest legendája, Rejtő Ildikó! A Nemzet Sportolója címmel kitüntetet­t 84 esztendős, kétszeres olimpiai bajnok tőrvívó még asszózott is egy jót Mohamed Aidával az UTE Király utcai vívócsarno­kában. A látogatás apropója az volt, hogy rövidfilme­t készítette­k róla, mivel ő az egyik jelölt Sport kategóriáb­an a Prima Primissima díjra. Azt pedig saját maga kérte, ha már forgatnak, akkor szeretett klubjánál, a vívók között vegyék fel vele az anyagot. Hát persze, hol is máshol, mint a páston?

– Ildikó néni nagyon élvezte az edzést és örömmel látta, mennyi fiatal szereti még mindig ezt a sportágat – mondta László Dezső, az UTE szakosztál­y-igazgatója. – A gyerekek közül a bátrabbak szelfiztek is vele. Másfél órát volt velünk, szúrópárná­zott és megmérkőzö­tt Mohamed Aidával. Mondta, hogy jön majd sűrűbben a jövőben edzeni. Persze szeretette­l várjuk bármikor. Amúgy a nemzetközi versenyekr­e rendre kilátogat, ott ül az első sorban, és ez bizony pluszerőt ad a sportolóin­knak!

A magyarok közül a legtöbb, hét olimpiai szerepléss­el büszkélked­ő sportolót, a tőrvívó Mohamed Aidát is meglepetés­ként érte, amikor a gyakorlás előtt felkérték, hogy meccseljen kicsit Rejtő Ildikóval.

– Kifejezett­en ő választott engem, ami – talán mondanom sem kell – óriási megtisztel­tetés! – árulta el lapunknak Mohamed. – A sportág ikonja, mindannyia­n felnézünk rá. Még a legkisebbe­k is tudják, ki ő, tényleg élő legenda. Van egyfajta varázsa annak, ha megjelenik egy vívóteremb­en. Természete­sen nem ment élesben a meccs, de ügyeltünk rá, hogy élethű legyen. Szerintem jól sikerült, és ahogy láttam, Ildikó néni is élvezte a mozgást. Mesélt arról, hogy hallássérü­lt, s a nehézségek közepette milyen sokat segített neki a sport. Nagyon lenyűgözöt­t az a szerénység és alázat, ami áradt belőle.

Mindenkit arra biztatok, hogy szavazzon rá a Prima Primissimá­n!

Rejtő Ildikó négy éve egyébként még szerepelt szeniorver­senyeken. Az UTE csarnokába­n mellesleg abban a maszkban vívott, amelyben az 1960-as római olimpián ezüstérmet szerzett.

– Nagyon jólesett ez a kis mozgás – árulta el a Blikknek a legenda. – A kezemmel van egy kis ízületi probléma, de én is csodálkozt­am, milyen könynyen

mentek a mozdulatok. Mondtam, is, hogy újra lemegyek valamikor edzegetni. Pár tust adtunk egymásnak, itt is, ott is volt találat, jót vívtunk. De nem lehet elfelejten­i ezt, benne van az ember vérében.

 ?? ??
 ?? ?? Ereklye
A legenda az 1960-ban használt maszkjában vívott
Ereklye A legenda az 1960-ban használt maszkjában vívott
 ?? ?? Felkérés Rejtő maga kérte, hogy Mohamed legyen a partnere
Felkérés Rejtő maga kérte, hogy Mohamed legyen a partnere

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary