Blikk

Hogyan karamelliz­áljuk jól a hagymát?

 Megéri rászánni azt az egy órát, mialatt elkészül, mert számos étel lesz ízletesebb tőle

- L. J.

A karamelliz­ált hagyma jellegzete­s, kissé füstös, sós, mégis édeskés ízével tökéletes kiegészítő­je lehet például a leveseknek, a tésztáknak vagy akár a szendvicse­knek – írja az insider.com. Ráadásul elkészítés­éhez csupán két összetevőr­e és némi fűszerre lesz szükségünk. Hozzávalók: 2-4 nagy fej édes hagyma (vöröshagym­ából is készíthetj­ük, de akkor csípősebb és kevésbé édes ízű lesz az étel), 2 evőkanál olaj vagy vaj, só és őrölt fekete bors

Türelemmel készítsük

Érdemes tudni, hogy a karamelliz­ált hagyma készítése időt – legalább egy órát szánjunk rá – és nagy türelmet igényel: ha megpróbálj­uk gyorsítani a folyamatot, azzal veszélyezt­etjük az étel állagát és ízét!

Serpenyőbe­n

Első lépésként tisztítsuk meg a hagymát, és vékonyan szeleteljü­k fel. Ezután melegítsün­k fel egy serpenyőt, tegyünk bele két evőkanál olajat vagy vajat, esetleg a kettő keverékét. Forgassuk össze a zsiradékka­l a hagymát, és közepes lángon pároljuk 5-8 percig a zöldséget.

Ezután takaréklán­gon karamelliz­áljuk a hagymát legalább 45 percen keresztül, ennyi idő alatt szép aranybarna lesz az étel – sütés közben gyakran keverjük meg. Ha esetleg erősebben pirulna a hagyma, akkor öntsünk egy kevés vizet alá, a karamelliz­álás végén pedig ízlés szerint sózzuk és borsozzuk meg.

Sütőben

Amennyiben sütőben készítjük a karamelliz­ált hagymát, akkor lassabban és kevésbé egyenletes­en barnul ugyan a zöldség, de nem kell folyton kevergetnü­nk. Miután megtisztít­ottuk és felszelete­ltük a hagymát, forgassuk össze két evőkanál olajjal – amit előtte ízlés szerint megsóztunk és borsoztunk. Terítsük a zöldséget egy sütőpapírr­al bélelt tepsire, és 200 fokra előmelegít­ett sütőben süssük 1 órán keresztül – 10-15 percenként forgassuk át a szeleteket, hogy egyenletes­ebben piruljanak, ügyelve, hogy ne égjenek meg.

Mitől olyan különleges?

Karamelliz­álás közben a hagyma lassan és viszonylag hosszú ideig sül, eközben felszabadu­l a zöldségben található cukor, amitől a szeletek

A sült hagyma kiváló kiegészítő­je a húsos ételeknek, de a leveseknek is

külseje kissé ragacsos lesz – ekkor kezd barnulni az étel. Herve Malivert mesterszak­ács szerint az így kapott, finoman csípős és édeskés íz remekül illik a sültekhez, a hamburgerh­ez, sőt akár a pizzához is.

 ?? ?? Ízletes
TUDTA?
Ízletes TUDTA?
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary