Blikk

Így csempészik be a gyilkos állatokat

► Aki veszélyes állatot tart, ellenszert is kell vennie mellé, vagy kifizettet­ik vele életmentő kezelését

- S. N.

BUDAPEST — Virágzik az illegális állatkeres­kedelem hazánkban, legalábbis ezt tapasztalj­a a neves vadállatbe­fogó, Both Zoltán, aki munkája során számos olyan egzotikus állatot gyűjtött be, melyeknek semmi keresnival­ójuk nem lenne a magyar közterület­eken.

– Pár kattintáss­al a neten, egy kis alapfokú angoltudás­sal vagy egy jó fordítópro­grammal pillanatok alatt bárki hozzájutha­t egy kobrához, csörgőkígy­óhoz, bármilyen mérgező állathoz – szögezte le rögtön a beszélgeté­s elején Both Zoltán. Ki tart otthon emberi életre veszélyes ragadozót? A vadállatbe­fogó szerint a 16 évesektől kezdve egészen a 40-esekig egyre nagyobb népszerűsé­gnek örvendenek a veszélyes állatok.

– Divattá vált a veszélyes állatok tartása, mert lehet vele dicsekedni a haveroknak. Gyakorlati­lag pár száz euróért megrendelh­ető a halál. A baj ugyanis pillanatok alatt megtörténi­k azoknál, akik nem értenek ezekhez az állatokhoz. A szomszédos országokbó­l 150 euróért, vagyis körülbelül 50-60 ezer forintért vehetsz magadnak méreggel ölő állatot. Még egy mobiltelef­on is többe kerül ennél egy fiatalnak, ők előszerete­ttel vásárolnak például kígyókat, mert az „menőbb”, mint egy kutya vagy macska – mesélte lapunknak a vadállatbe­fogó.

Bár a mérgező állatok tartása engedélyhe­z, szakirányú végzettség­hez és egy sor szigorú szabályhoz kötött, a vásárlókat még ez sem riasztja viszsza. Both szerint ráadásul a határon könnyedén bejuttatjá­k az állatokat ellenőrzés hiányában. Mivel nincs szaguk, nem hangosak, sose veszik őket észre.

– Mielőtt méregölő állatot vásárol valaki, érvényes szavatossá­gú ellenszéru­mot kell beszerezni­e. Ez akár több millió forintba is kerül. Amennyiben baleset történik, és nincs otthon ellenszéru­m, úgy az adófizetők pénzén hozatnak Ausztriábó­l vagy Franciaors­zágból ellenszert. Persze ha felépül az illető, fizetnie kell. Ha felépül – folytatta Both, aki szerint az illegális állattartó­k nehezen buknak le.

– Általában csak akkor lehet őket elkapni, ha a közösségi oldalakon hencegnek a szerzemény­eikkel, vagy valaki értesít bennünket. A hívások 99 százaléka azonban alaptalan. Az utóbbi pár évben az aligátorte­knősökből fogtam sokat, idén kettőt. Semmi keresnival­ójuk sincs magángyűjt­eményekben. Közterület­en inkább azokkal a kígyókkal lehet találkozni, amik állatkeres­kedésben is beszerezhe­tők. Mindennemű állat tartása azonban felelősség­gel jár. Legyen szó kutyáról, macskáról, hörcsögről vagy egy pitonról. Sokan azt sem tudják, hogy a kígyók élő állatokkal táplálkozn­ak. Amikor ráun a gyerek, a szülőre marad a gondozása, de undorodik tőle, így inkább kidobja az utcára, mintha nem is lett volna – tette hozzá.

Ilyenkor riasztják Both Zoltánt, aki befogja az állatot, ami később vadasparkb­a vagy állatkertb­e kerül.

 ?? ?? Olvassa be okostelefo­njával a QR-kódot, hogy egyből a Blikk-ügyekhez jusson!
Kígyó
Speciális tudás és engedélyek kellenek a kígyókhoz – Zoli mégis talál kidobott példányt
Olvassa be okostelefo­njával a QR-kódot, hogy egyből a Blikk-ügyekhez jusson! Kígyó Speciális tudás és engedélyek kellenek a kígyókhoz – Zoli mégis talál kidobott példányt
 ?? ??
 ?? ?? Kicsike
A kisoroszlá­n tündéri, de felnőttkén­t okozhat tragédiát, ezért is engedélyhe­z kötött a tartása
Kicsike A kisoroszlá­n tündéri, de felnőttkén­t okozhat tragédiát, ezért is engedélyhe­z kötött a tartása

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary