Blikk

Mit tett és mit tesz az EU?

-

Az elmúlt évek, illetve a jelenlegi uniós intézkedés­ek között tallózva bemutatunk néhány konkrét esetet, amelyek mind arról szólnak, hogy mit tett és tesz az Európai Unió a köz és annak egészsége érdekében.

2016-ban lépett érvénybe a frissített uniós dohányirán­yelv, célja: a fiatalok dohányzásá­nak visszaszor­ítása.

Európában a rossz levegőminő­ség az egyik legfőbb környezeti tényező, amely az idő előtti elhalálozá­sokért is felelőssé tehető. 2016-ban a legfontosa­bb szennyező anyagokra (pl. nitrogén-oxidok) vonatkozóa­n új irányelvet fogadtak el, szigorítot­ták a nemzeti kibocsátás­i határérték­eket.

Az EU vizeit ma már a keretirány­elvben foglaltak szerint védik. Az ivóvíz minőségéne­k és hozzáférhe­tőségének javulnia kell.

A teljes élelmiszer­láncra vonatkozó ellenőrzés­eket már 2017-ben szigorítot­ta az EU, különös tekintette­l az állati eredetű termékekre, a szennyezet­tségre, de a csomagolóa­nyagokra is kiterjeszt­ve a figyelmet.

Több ország ismét szembesült a védőoltáss­al már megelőzhet­ő betegségek­kel (kanyaró). 2018-ban az EU a tagállamok oltási rendjének a jobb összehango­lására szólított fel.

A fogyatékka­l élők teljes mértékű társadalmi részvétele érdekében 2019-ben az EU parlamentj­e elfogadta az európai akadálymen­tesítési irányelvet: a mindennapi termékek és kulcsszolg­áltatások akadálymen­tes elérhetősé­gét.

2021-ben a rák elleni küzdelemhe­z új cselekvési tervet mutattak be.

Az Európai Gyógyszerü­gynökség (EMA) szigorúan szabályozz­a a gyógyszere­k forgalomba kerülését, nyomon követve a biztonságo­sságát. Folyamatos­an küzd a hamisított gyógyszere­k ellen.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Védelem
Európában a rossz levegőminő­ség az egyik legfőbb környezeti tényező. De fontos cél az európai akadálymen­tesítés is
Védelem Európában a rossz levegőminő­ség az egyik legfőbb környezeti tényező. De fontos cél az európai akadálymen­tesítés is

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary