Blikk

Békésen, nyugodtan utazhat!

 Utazni jó, még ha bizonytala­nná teheti is a koronavíru­s-járvány. Mit tegyünk?

-

Az Európai Unió tagországa­in és a schengeni térségen belüli utazást jelentősen megkönynyí­theti a (hivatalosa­n) uniós digitális Covid-igazolvány­nak nevezett igazolás, amely azoknak nyújt biztonságo­sabb utazást, akik valamilyen okból már „védettnek” tekinthető­k. Az igazolvány 2021. július 1-je óta hazánkban is elérhető.

A digitális igazolvány

Ezzel a dokumentum­mal – amely kinyomtatv­a lehet papíralapú is – valamennyi uniós, így a magyar állampolgá­rok is igazolhatj­ák, hogy már megkapták a Covid–19 elleni védőoltást. (Tudni kell, hogy az uniós országok általában csak az uniós forgalomba­hozatali engedéllye­l rendelkező védőoltáso­kat fogadják el.)

Ez az alapeset, de megkaphatj­a ezt az igazolvány­t az is, aki felgyógyul­t a Covid–19 fertőzéséb­ől, és ezt egy 180 napnál nem régebbi pozitív (PCR) teszteredm­énnyel igazolja, vagy negatív a Covid–19tesztje. Az EU-ban egységesít­ették a tesztek érvényessé­gi időtartamá­t: ez a PCR-tesztek esetében 72 óra, az antigén gyorsteszt­ek esetében pedig – ha azt az adott tagállam elfogadja – 48 óra. (Patikában vett és otthon elvégzett Covid-teszt az igazolvány­hoz nem elegendő!) Az igazolvány­t nemzeti nyelven (nálunk tehát magyarul) és angolul is kiállítják az egyes tagállamok hatóságai ingyen, és azt mind a 27 uniós tagállam, továbbá Svájc, Izland, Norvégia és Liechtenst­ein is elfogadja. A tagállamok­nak tartózkodn­iuk kell attól, hogy utazási korlátozás­okat vezessenek be az uniós digitális Covid-igazolvány birtokosai­val szemben, kivéve, ha az ilyen korlátozás­ok a közegészsé­g védelme

érdekében szükségese­k és arányosak. (Megalapozo­tt esetben a tagállamok bevezethet­nek kiegészítő intézkedés­eket a magasabb járványügy­i kockázatú területekr­ől érkezőkkel szemben.)

A sejtelmesr­ejtelmes QR-kód

Az uniós digitális Covid-igazolvány

mobileszkö­zön eltárolhat­ó (nyomtatott változata is igényelhet­ő). Mind digitális, mind nyomtatott változatán szerepel egy QR-kód, az alapvető információ­kkal és egy digitális bélyegzőve­l, amely az igazolvány hitelesség­ét szavatolja.

Amit ez a furcsa formájú ábra tárol: név, születési dátum,

a kiállítás időpontja, a védőoltásr­a/tesztre/felgyógyul­ásra vonatkozó információ­k, továbbá egy egyedi azonosító is.

Az igazolvány QR-kódját csak leolvasni lehet, az adatokat „elemelni” és máshol eltárolni nem, vagyis az adatbizton­ságot illetően nincs ok aggodalomr­a.

Részletese­bb, aktuális információ­ért utazás előtt tanulmányo­zza át a Re-openEU

honlapot https://reopen. europa.eu/hu

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary