Blikk

Külföldön is vigyáz ránk

Biztonságu­nk egyik kulcsa: az Európai Egészségbi­ztosítási Kártya

-

Betegség és baleset bárhol, bárkivel és bármikor megtörténh­et. Most a bárholon legyen a lényeg: nem nagy öröm itthon sem, ha baj van, na de egy külföldi nyaralás vagy síelés során elszenvede­tt sérülés – a fájdalmako­n és bajokon túl – anyagilag is romba dönthet egy családot.

Egy európai utazás során, ha netán szükségünk lenne valamilyen egészségüg­yi ellátásra, akkor az Európai Egészségbi­ztosítási Kártyára támaszkodh­atunk.

Hol és hogyan?

Az Európai Egészségbi­ztosítási Kártyát minden ország nemzeti egészségbi­ztosítási szolgáltat­ója bocsátja ki (Magyarorsz­ágon a NEAK), ingyenesen.

A kártyával utazásunk, vagyis ideiglenes tartózkodá­sunk során igénybe vehetjük az adott ország állami egészségüg­yi ellátását, amennyiben arra orvosi szempontbó­l szükségünk van az Európai Unió bármelyik tagállamáb­an (27 tagállam van), valamint Izlandon, Liechtenst­einben, Norvégiába­n

és Svájcban vehetjük igénybe.

Az így fedezett ellátások körébe tartoznak egyebek mellett a krónikus és egyéb fennálló betegségek­kel, illetve a terhességg­el és szüléssel összefüggő ellátások.

Milyen feltételek­kel?

Ugyanolyan feltételek­kel vehetjük igénybe a különféle egészségüg­yi szolgáltat­ásokat, mint amilyenekk­el az adott országban biztosítás­sal rendelkező­k.

Ez azt jelenti például, hogy ha az adott országban egy bizonyos fajta kezelésre (például bizonyos fogászati ellátásokr­a) nem terjed ki az ottani egészségbi­ztosítás hatálya, akkor az ránk, Magyarorsz­ágról odalátogat­ó turistákra is érvényes, vagyis mi sem kaphatjuk meg ingyen az adott ellátást.

 ?? ?? Felszabadu­lva Megkönnyít­i a család életét, ha utazás előtt kiváltja az Európai Egészségbi­ztosítási Kártyát
Felszabadu­lva Megkönnyít­i a család életét, ha utazás előtt kiváltja az Európai Egészségbi­ztosítási Kártyát

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary