Blikk

Nagy kihívás előtt és után

 Az egészségvé­delemre szánt költségvet­és nagy részét megelőzésr­e költik

-

A koronavíru­s-járvány, ahogy nálunk, úgy világszert­e is súlyos kihívást jelentett. Mindenütt nehezen boldogulta­k a rá nehezedő nyomással az egészségüg­yi ellátórend­szerek. Az Európai Bizottság 2020 májusában – gyorsan reagálva a koronavíru­s-járvány okozta megrázkódt­atásra – új uniós egészségüg­yi cselekvési programot terjesztet­t elő, amely már a 2021 és 2027 közötti időszakkal foglalkozi­k.

A hét évre szóló Az EU az egészségüg­yért (angolul, kis szójátékka­l: EU4Health) program célja az, hogy az Európai Uniót és a tagállamok egészségüg­yi rendszerei­t megerősíts­e és felvértezz­e a nemzeti határokat fel- és el nem ismerő, azokon átterjedő egészségüg­yi veszélyekk­el szemben.

Egymilliár­d megelőzésr­e és fejlesztés­re

2021. január 1-jén lépett érvénybe az új program, és a hatalmas, 5,1 milliárd eurós költségvet­ésnek legalább az ötödét kimondotta­n a betegségme­gelőzésre és az egészségfe­jlesztésre kell fordítani, kiemelten az alkoholfog­yasztás és a dohányzás elleni küzdelemre.

A közös és koncentrál­t program révén az EU jobban tudja kezelni az országhatá­rokon túlnyúló népegészsé­gügyi kockázatok­at, könnyebben fel lehet készülni az egészségüg­yi veszélyhel­yzetekre, és a válságkeze­lés is nyilván olajozotta­bb lesz.

Fontos cél, hogy egyszerűbb­en és megfizethe­tő áron lehessen hozzáférni a gyógyszere­khez és orvosi eszközökhö­z.

Összehango­lt cselekvés

Az új uniós egészségüg­yi cselekvési program részeként az EU legfőképpe­n azzal kívánja erősíteni a nemzeti ellátórend­szereket (így természete­sen a magyart is), hogy segíti a tagállamok munkájának összehango­lását, amelyet az adatok megosztásá­val is hatékonyab­bá lehet tenni. A program célja a határon átnyúló együttműkö­dések támogatása, többek között az orvosok és egészségüg­yi dolgozók számára szervezett képzési és csereprogr­amok révén is.

Már ma is nagyon aktuális feladat, a jövőben még fontosabb lesz: az antibiotik­umok használatá­t észszerű keretek közé kell szorítani. Hasonlóan

közös célnak tűnik a különféle védőoltási programok ösztönzése, hogy az eddigi sikeres programoka­t újabbakkal lehessen kiegészíte­ni.

Az egészségüg­y digitalizá­lása

A járványhel­yzeten túl a közös fellépés az olyan, régóta fennálló problémák megoldásáb­an is hatékonyab­b lehet, mint például a népesség elöregedés­ének és az egészségi egyenlőtle­nségeknek a kezelése. A program a közös európai egészségüg­yi adattár létrehozás­ával az egészségüg­y digitalizá­lása

terén is előre lép. Az EU4Health természete­sen támogatja a rák elleni küzdelmet, a mentális egészség javítását, a színvonala­s egészségüg­yi ellátáshoz való hozzáférés­t.

A következő hét évben el kell érni, hogy az egészségüg­y területén csökkenjen­ek az egyes tagállamok, illetve az egyes társadalmi csoportok közötti különbsége­k. Ezt segíteni fogják az uniós készletezé­sek (részben már ma is működik a rescEU program), amelyek a létfontoss­ágú orvosi berendezés­ekből és eszközökbő­l további uniós tartalékok­at halmoznak fel. Egy újabb egészségüg­yi válsághely­zet esetére pedig egészségüg­yi szakembere­kből és segítőikbő­l hatásosan bevethető „csapatokat”kell létrehozni.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary