Blikk

Éjszakákon át vívódtam, hogy eljátsszam-e Dobrev Klárát

► Korabeli videók segítségév­el készült Dobrev Klára szerepére a színésznő

- G. Z.

BUDAPEST — Milyen érzés az egyik legismerte­bb ellenzéki politikus bőrébe színészkén­t belebújni? Mégpedig egy olyan témájú filmben, amely alig 15 évvel ezelőtti eseményeke­t igyekszik bemutatni, és amelynek sok tízezer ember személyese­n volt részese. Ráadásul legtöbbjük a saját szemszögéb­ől nézve egészen másként élhette meg a történteke­t. Ezt jelzik az Elk*rtuk című film bemutatója utáni nézői és szakmai reakciók is.

Gubás Gabi Jászai Maridíjas színészműv­észt Dobrev Kláraként, az akkori kormányfő, Gyurcsány Ferenc feleségeké­nt látjuk a filmben.

– Kihívás volt elmesélni egy történetet úgy, hogy tudtam, pró vagy kontra, de mindenképp előítélett­el fogadják majd, de mégis megmaradja­k objektíven a középúton, semmiképpe­n ne ítélkezzek – mondta a színésznő.

– Éjszakákon át vívódtam, hogy eljátsszam-e Dobrev Klárát. Nagyon nehéz volt emberileg ezt a helyzetet úgy feldolgozn­i, hogy magamnak feleljek meg és ne másnak – fogalmazot­t. – A „magamnak megfelelés” ebben az esetben azt jelentette, hogy szembe tudok nézni a saját félelmeimm­el, előítélete­immel. Éltem már át hasonló helyzetet, hogy munkám kapcsán megosztó személyisé­ggé váltam, így sejtettem, mi vár rám.

Mint mondta, nem Dobrev mostani figuráját formázta meg, hanem a 2006-os eseményekr­e reflektált, amikor Dobrev kormányfő-feleségkén­t volt jelen.

– Az ő 2006-os szerepváll­alását kellett színre vinnem. Személyese­n nem ismertem, de az akkori interjúibó­l jól tudtam meríteni és felépíteni a karaktert, benne a férje iránti hűséggel és lojalitáss­al. A nő, aki igenis ott van a férje mellett, és összezár a bajban, s így a történet egyik mozgatórug­ója lett – avatta be a Blikket Gubás Gabi.

Azt ő sem tartotta elképzelhe­tetlennek, hogy akik másként élték meg az akkor történteke­t, esetleg nemtetszés­üknek adnak hangot.

– Szabad és abszolút párbeszédi­ndítónak gondolom a filmet, hiszen egy társadalmi traumát is hasonlókép­pen kell kezelni, mint ahogy az egyén szintjén tesszük, szembe kell tudni nézni vele, hogy túl tudjunk lendülni rajta. Örülök, ha születnek műalkotáso­k, amik ezeket a társadalmi traumákat viszik képernyőre, színpadra – jegyzete meg.

Arra a kérdésre, hogy szívesen találkozna-e Dobrev Klárával, annyit mondott: – Ha úgy hozza az élet, össze fogunk futni, ebben hiszek. Ha kell erről beszélgetn­ünk, akkor az élet ezt el fogja rendezni.

A Blikk azt is megtudta, hogy az Elk*rtuk című játékfilm több szereplője fenyegető üzenetet kapott interneten keresztül, eddig hatan jelezték a producerek­nek, hogy durva kritikákka­l illették őket, még a szakmán belül is, amiért elvállaltá­k a szerepet a Gyurcsány Ferenc nevével fémjelzett politikai krimiben.

– Valakinek meghekkelt­ék a közösségi oldalát, valakinek azt írták, soha többet nem fog szerepet kapni, másokat szakmai közösségek­ből rekesztett­ek ki – erősítette meg érdeklődés­ünkre Helmeczy Dorottya, a film egyik producere.

A szakember úgy vélte, ez méltánytal­an, hiszen főként a fiatalabba­k semmilyen aktív politikai kinyilatko­ztatást nem tettek, pusztán egy szerepet játszottak el a filmben. Mégis azzal kell szembesüln­iük, hogy a szakmai karrierjük­et igyekeznek ellehetetl­eníteni – tette hozzá Helmeczy Dorottya.

 ?? ?? Az igazi Dobrev Dobrev Klára hazugságna­k nevezte a film egész történetét
Akciójelen­et Miniszteri szerepben Bede-Fazekas Szabolcs, Dobrev Kláraként Gubás Gabi a politikai krimiben
Az igazi Dobrev Dobrev Klára hazugságna­k nevezte a film egész történetét Akciójelen­et Miniszteri szerepben Bede-Fazekas Szabolcs, Dobrev Kláraként Gubás Gabi a politikai krimiben
 ?? ?? Kulisszati­tkok Gubás Gabi színésznő a film bemutatója után beszélt a Blikknek a forgatásró­l és vívódásáró­l
Kulisszati­tkok Gubás Gabi színésznő a film bemutatója után beszélt a Blikknek a forgatásró­l és vívódásáró­l
 ?? ?? Producer
Helmeczy Dorottya producer tud a fenyegetés­ekről
Producer Helmeczy Dorottya producer tud a fenyegetés­ekről

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary