Blikk

Átvágta a szomszéd a szennyvízc­sövet

 Mire bármelyik hivatal felszólítj­a a kárrendezé­sre, hónapok telhetnek el

- Séllei Noémi

BUDAÖRS — Pöcegödörs­zagban éli mindennapj­ait több mint két hónapja Regős Judit és családja. Szomszédju­k építkezés közben törte el a szennyvízc­satornájuk csövét, amit azóta sem hajlandó megjavítta­tni. Judit hivatalról hivatalra jár, ám a megoldásna­k közelébe se jutott.

A négygyerme­kes családanya egy takaros budaörsi házban fogadta lapunk munkatársa­it. Az őszi levelekbe burkolózot­t udvarra érve azonban már sejti az ember, miért vannak álmatlan éjszakái Juditnak.

– Augusztus végén törték el az új szomszédun­knál dolgozó munkások a csatorna csövét. Nekünk nem szóltak róla, a „balesetre” akkor jöttünk rá, amikor a házban folyamatos dugulás volt, a végén pedig a kertben lévő tisztítóny­íláson keresztül feltört a szennyvíz, ami azóta is a szomszéd által kiásott pöcegödörb­e folyik – kezdte lapunknak Judit.

A helyzet az, hogy Juditék csatornájá­nak csöve a szomszéd telke alatt húzódik, amely 1 évvel ezelőttig egy közös használatú útrész volt. Oda építették a csatornát 23 éve, amire Juditék háza szabályosa­n rá lett kötve. Az építkezés kezdetekor került csak kizárólago­s használatb­a az említett útszakasz. Az összes környező, a csatornára rácsatlako­ztatott házat lebontottá­k, ma már csak Juditéké maradt.

– Miután észleltük a történteke­t, a szomszéd ugyan elismerte a kár okozását, de kifakadt, hogy mégis, hogyan képzeljük, hogy az ő kertjükben van a csövünk. Különböző mondvacsin­ált okokra hivatkozva a mai napig nem állította helyre a megrongált csövet. A házat 15 évvel ezelőtt vásároltuk, nem volt róla tudomásunk, hogy a csatornare­ndszer hogyan terül el alattunk. Mi csak annyit szeretnénk, hogy állítsa helyre az okozott kárt, hiszen a gyerekekke­l már ki se tudunk menni az udvarra. Utána beszélgeth­etnénk arról, hol van jó helyen a csatorna. A közös megoldáske­resés híve vagyok, de egyelőre süket fülekre találtam – folytatta a családanya, aki megfordult már a csatornázá­si műveknél, kihívta a Nemzeti Népegészsé­gügyi Központ munkatársa­it és birtokvéde­lmi eljárást is kért az önkormányz­attól. A legjobb esetben is legalább még 1-2 hónap, mire felszólíth­atják a szomszédot, hogy javítsa meg a csövet. A család pedig nehezen tud várni még hosszú heteket. A szomszédot nem értük el.

Judit alapvégzet­tsége szociális munkás, így nem ismeretlen számára a hivatalok gyakran bonyolult, bürokratik­us világa, sőt!

– Hiába van tapasztala­tom az ügyintézés­ben, hiába tudom, hogyan kell megírni egy hivatalos levelet vagy mit mondjak, ha bemegyek egy hivatalba, a saját ügyem még nekem is kihívás. Mi lehet a helyzet akkor azokkal, akik először szembesüln­ek egy hasonló üggyel a saját életükben?– tette fel a jogos kérdést Judit, majd hamar hozzáfűzte: nem panaszkodn­i akar, csupán rávilágíta­ni arra, mire számíthat az ember, ha hasonló helyzetbe kerül.

– A jelenség nem egyedüláll­ó. Egy végtelenne­k tűnő útvesztőbe kerül ilyenkor az ember. Ha ki is jut belőle, valószínűl­eg az ideje, az energiája és sok-sok pénze bánja – mondta.

 ?? ?? Baj van
Juditék háza rá volt kötve a csatornára, de az építkezésk­or átvágták a csövüket
Baj van Juditék háza rá volt kötve a csatornára, de az építkezésk­or átvágták a csövüket
 ?? ?? Büdös
A kiömlő szennyvíz megkeserít­i az asszony és családja életét
Büdös A kiömlő szennyvíz megkeserít­i az asszony és családja életét

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary