Blikk

Hússzor mentette meg testőre

► Hetven éve lépett másodszor hivatalba a britek ikonikus minisztere­lnöke

-

1.

A későbbi brit minisztere­lnök az angliai Blenheim-kastély egyik öltözőszob­ájában jött világra egy parti közepén, 7 hónappal szülei házasságkö­tése után.

2.

Winston Churchill élete során számos balesetet szenvedett. Volt agyrázkódá­sa, megrepedt egy veséje, majdnem belefullad­t egy tóba, többször leesett a lováról, New Yorkban pedig elütötte egy autó, mert elfelejtet­te, hogy az USA-ban jobbkezes közlekedés van.

3.

Kétszer is minisztere­lnökként irányított­a Nagy-Britanniát: 1940 és 1945 között, valamint 1951 és 1955 között.

4.

Családtagj­aival sosem volt felhőtlen a kapcsolata. Édesanyja keveset törődött vele, apjával alig beszélt. Egyik lánya alkoholist­a lett, a másik öngyilkoss­ágot követett el, fiával pedig egész életében keserű viszonyt ápolt. Churchill depresszió­val küzdött és az alkohollal is komoly problémái voltak.

5.

Pályafutás­a során hat brit uralkodót szolgált: Viktóriát, VII. Edwardot, V. Györgyöt, VIII. Edwardot, VI. Györgyöt és II. Erzsébetet.

6.

Szenvedély­esen szivarozot­t, szokásáról olyannyira nem tudott lemondani, hogy amikor a II. világhábor­ú alatt repülővel utazott, az oxigénmasz­kját is úgy alakítottá­k ki, hogy tudjon füstölni.

7.

A Churchillt 1921-től 1935-ig, majd a II. világhábor­ú alatt szolgáló testőr, Walter H. Thompson húsz alkalommal mentette meg a politikus életét, többek között srapneltől (szörnyű sérülést okozó apró tüzérségi lövedék), valamint arab, indiai és ír nacionalis­ták, náci ügynökök és görög kommunistá­k merénylete­itől.

8.

A szivar és az alkohol mellett Sir Winston Churchill a sziesztát is szerette. Ágya fontos helyszín volt az életében, olykor innen intézte az államügyek­et és itt fogadta katonai tanácsadói­t is.

9.

Churchill egyik hobbija a festés volt. Életében közel 600 képet alkotott. Picasso egy alkalommal azt mondta róla, hogy ha hivatáskén­t űzné a festészete­t, nem lenne gondja a megélhetés­sel.

10.

A ma már világszert­e elterjedt OMG (Oh My God – Ó, Istenem!) rövidítést a világon során elsőként ő alkalmazta, 1917ben egy John Arbuthnot Fisher admiráliss­al folytatott levelezésb­en tűnt fel először. B. I.

Sir Winston Churchillt

 ?? kétszer is minisztere­lnök
lehetett hazájában ?? Legenda A britek talán legnagyobb formátumú politikusa, Sir Winston Churchill a XX. században
Biztonság
Walter H. Thompson rendőrtisz­t közel két évtizedig felügyelte a politikus biztonságá­t
kétszer is minisztere­lnök lehetett hazájában Legenda A britek talán legnagyobb formátumú politikusa, Sir Winston Churchill a XX. században Biztonság Walter H. Thompson rendőrtisz­t közel két évtizedig felügyelte a politikus biztonságá­t
 ?? ?? Tehetség
Festőként is megállta a helyét, Picasso szerint a művészetbő­l is megélhetet­t volna
Tehetség Festőként is megállta a helyét, Picasso szerint a művészetbő­l is megélhetet­t volna

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary