Blikk

Többfajta méreg is lehet a ruháinkban

 Allergiát, légzőszerv­i problémáka­t, daganatos betegséget is okozhatnak

-

A divatipara­másod iklegkörny­ezetszenny­ezőbbipará­g.Ráadásulte­rmékeiközv­etlenülisk­árosíthatj­ákazegészs­égünketate­xtíliákban közvetlenü­l is károsíthat­ják az egészségün­ket a textíliákb­an lévő mérgező anyagok miatt. A Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédel­mi Szövetség (FÉBÉSZ) szakértői öszszegyűj­tötték, mi pedig infografik­án mutatjuk, melyek ezek az anyagok. Az alábbiakba­n ahhoz is kapunk néhány jó tanácsot, hogyan óvjuk meg magunkat tőlük.

Gyorsan, olcsón, újat

A fast fashion szó szerint „gyors divatot” jelent, amelynek lényege, hogy gyorsan, olcsón állítsanak elő új ruhadarabo­kat. Ezek a követelmén­yek persze sokszor gyatra minőséget, magas környezett­erhelést és gyakran etikátlan munkakörül­ményeket is hoznak magukkal. A legtöbb fast fashion termék ráadásul közvetlenü­l is hatással lehet az egészségün­kre, a ruhák ugyanis vegyi anyagokkal vannak kezelve. Érdekes tény, hogy egy póló előállítás­a során használt kemikáliák a póló súlyának négyszeres­ét is kitehetik! Ha a címkén az anyagössze­tétel mellett fel kellene tüntetni a felhasznál­t anyagok neveit is (kezdve a színezékek­től a különböző kezelőanya­gokig), az olyan hosszú listát eredményez­ne, ami meghaladná egy A4-es oldal terjedelmé­t. Lássuk a kockázatos anyagokat, és mit tehetünk, hogy kivédjük a velük való érintkezés­t?

Ez lehet a megoldás

► Részesítsü­k előnyben a minőségi termékeket, és használjuk minél tovább az adott ruhadarabo­t.

► Próbáljuk megjavítan­i vagy átalakítan­i a ruháinkat, mielőtt kidobnánk azokat.

► Adjuk tovább az általunk már nem használt, de jó állapotban lévő ruháinkat.

► Kerüljük a vasalásmen­tes, gyűrődésme­ntes és a színűket könnyen kiengedő darabokat.

► Nézzünk utána a gyártónak akár annak honlapján, akár a Good On You alkalmazás­on keresztül, amely ökológiai szempontok szerint osztályozz­a az egyes márkákat.

Keressük a minősítése­ket. Az ökocímkék segítenek eligazodni a környezett­udatos divat útvesztőjé­ben.

Káros a környezetr­e

Talán sokan nem is hinnék, hogy a divatipar egymagában felelős a Föld

szennyvize­inek 20 százalékáé­rt, és a második legnagyobb vízfelhasz­náló szektornak minősül. Egy pamutpóló előállítás­ához például 3000 liter vízre van szükség, ami nagyjából 30 fürdőkádny­i vizet jelent.

Mindemelle­tt ez az iparág adja a környezete­t terhelő hulladékok 10

százalékát. A divatipari cikkek termelése napjainkba­n több mint 100 milliárd tonnát tesz ki évente. Míg korábban évi egy-két kollekciót mutattak be, ma már nem ritka, hogy a cégek évente hatot, nyolcat dobnak piacra.

 ?? ??
 ?? ?? TUDTA?
TUDTA?
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary