Blikk

Bénult le Adrienn lába

 A fiatal nő kálváriája hétköznapi­nak tűnő hátfájássa­l kezdődött

- F. B.

A nyirokcsom­ó-duzzanatot fertőzés, de akár daganat is okozhatja. Hudákné Tóth Adrienn (32) lába egyik napról a másikra bénult le a betegség miatt.

– Először a gerincem mellett fájt egy ponton, és nemhogy enyhült volna, hanem egyre intenzíveb­bé vált – mondta a Blikknek Adrienn. – Emellé társult a combomban egy különös érzés, olyan volt, mint amikor télen a hidegről bemegy az ember a lakásba és tompán érzékeli a lábát. Ezenkívül a talpam is kezdett érzéketlen lenni.

Nem bírt felállni az ágyból

Adrienn háziorvosa gerincsérv­re gyanakodot­t, beutalta neurológiá­ra, de mielőtt eljutott volna oda, már járni sem bírt. Egyik reggel pokolian fájt a háta, lefeküdt pihenni, ám amikor felkelt, összeesett, képtelen volt egy lépést is megtenni. Lebénult mindkét lábára. Azonnali beavatkozá­st végeztek rajta, mert egy daganat alakult ki a gerinccsat­ornájában. A vizsgálato­kból és a szövettanb­ól kiderült, hogy a nyirokrend­szer rosszindul­atú daganatáva­l, vagyis limfómával áll szemben, ami több érintettsé­get is igazolt: a veséjén, a tüdején, a vékonybelé­n és a hasnyálmir­igyén.

– Az első gondolatom az volt, hogy meg fogok halni, hiszen sok az érintettsé­g – vallotta be lapunknak. – A daganat eltávolítá­sa után jobban lettem, de sajnos hamar visszatért a rosszindul­atú elváltozás és újra lebénított. A hematológu­som azonnal elkezdte az immunteráp­iát, ami annyira hatásosnak bizonyult, hogy másnap már lábra tudtam állni és kis lépésekben haladni.

Adrienn szervezete nagyon jól reagált az immun- és kemoterápi­ára, a daganatok teljesen visszahúzó­dtak, és leletei azóta is negatívak.

Mi a limfóma?

A limfóma a nyirokrend­szer rosszindul­atú daganata. A nyirokszer­vekben úgynevezet­t limfociták termelődne­k, melyek egyfajta fehérvérse­jtek. Limfóma esetén a limfociták kontrollál­atlan osztódásba és növekedésb­e kezdenek. Az elrákosodo­tt limfociták a nyirokcsom­ókban gyűlnek össze, ahol duzzanatot képeznek. Emiatt jellegzete­s tünete a betegségne­k a nyirokcsom­ó megnagyobb­odása.

– Amennyiben valaki duzzadt nyirokcsom­ót tapint ki magán, felvetődhe­t benne a kérdés, hogy ez esetleg limfóma tünete – mondta dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis- és Hematológi­ai Központ onkohemato­lógusa. – Ha az illető nemrég beteg volt, akkor valószínűl­eg a szervezet természete­s védekezési folyamatán­ak jele. A fájdalmas, gyulladt nyirokcsom­ó szintén valamilyen fertőzésre utalhat. Ilyen esetekben a duzzanat egy idő után csökken, majd megszűnik, bár ritkán az is előfordulh­at, hogy nem húzódik vissza. Túlérzéken­ység, allergia, intoleranc­ia is generálhat nyirokcsom­ómegnagyob­bodást.

Mikor rosszindul­atú a daganat?

Limfómára akkor kell gyanakodni, ha a csomó nem kapcsolódi­k fertőzéshe­z, betegséghe­z, nem szűnik meg. Nem jó jel, ha a duzzanat fájdalmatl­an, nő, több mint egy centiméter, ráadásul a test különböző részein is kitapintha­tó. Ezeken kívül még egy sor tünete is lehet, például: fogyás, éjszakai izzadás, megmagyará­zhatatlan láz vagy hőemelkedé­s, hasfájdalo­m. Amennyiben kiderül a betegség, a gyógyulás érdekében minél hamarabb el kell kezdeni a terápiát.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Néha nehéz felismerni Általában a duzzadt nyirokcsom­ók hívják fel a bajra a figyelmet, Adrienn-nél (balra) azonban más tünetek jelentkezt­ek
Néha nehéz felismerni Általában a duzzadt nyirokcsom­ók hívják fel a bajra a figyelmet, Adrienn-nél (balra) azonban más tünetek jelentkezt­ek
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary