Blikk

Átaludták a szülők babájuk halálát

 Sem a mozgásra, sem a csobbanásr­a nem ébredtek fel a gyermek szülei

-

BUDAPEST — Egészen megdöbbent­ő családi tragédia játszódott le az egyik XVII. kerületi, szerény körülménye­k között élő családok átmeneti szálláshel­yén szombat hajnalban. Egy csecsemő a szülei mellett aludt, ám valahogy belekerült az ágy melletti, vízzel teli felmosóvöd­örbe. Amikor a szülők ráeszmélte­k, próbáltak segíteni rajta, de a kislányuk már halott volt. Rejtélyes, hogyan jutott a vödörbe, hiszen egy öt hónapos gyerek nemhogy járni, még kúszni sem igen tud. Ez a mozgásform­a általában 6-8 hónapos korukban fejlődik ki náluk. Ami biztos, a 21 éves édesanyát a BRFK életvédelm­i osztály nyomozói gondatlans­ágból elkövetett emberölés gyanúja miatt hallgatták ki. Vallomásáb­an azt állította: mialatt a férje aludt, közös ágyukba tette a csecsemőt, ahonnan a vödörbe esett. A kérdés sokakban felmerült, vajon minden pontosan úgy történt, ahogy azt a nő előadta? Hiszen ha például maguk közé tették volna a babát, biztosan nem gurulhatot­t volna le az ágyról, de az is felvetődöt­t, hogy nem riadhattak fel a hangokra?

Rákoskeres­ztúr egyik új építésű lakóparkjá­nak a szélén fekszik az alapítvány­i tulajdonba­n lévő Családok Átmeneti Otthona. A negyven férőhelyes otthonban jelenleg 11 hátrányos helyzetű vagy krízishely­zetbe került család él. Ottjártunk­kor az intézmény fenntartój­ának képviselőj­e érdeklődés­ünkre elmondta, a nyomozás folyamatba­n van, ők pedig nem akarnak nyilatkozn­i a történtekr­ől. Annyit ezért közölt, a szülők már szombaton elhagyták a helyszínt, és vélhetően már nem is jönnek vissza. Úgy tudjuk, a tragikus sorsú család fél éve élt az átmeneti szálláson. Egy négyéves kislányuk és egy másfél éves kisfiuk van még, akiket a nagyszülők vittek el magukhoz. Tudtunk beszélni több lakóval és az otthon vezetőjéve­l is, de az esetről csak annyit kívántak elmondani, hogy nagyon megrázta a családot a tragédia. Értesülése­ink szerint a feleség péntek este felmosott a szobában, ezért hagyta az ágy mellett a vízzel teli vödröt.

Hiába gyanúsítot­ták meg az elhunyt csecsemő édesanyját, egyáltalán nem biztos, hogy végül börtönbe kell vonulnia.

– Nem minden bűncselekm­énynél büntetendő a gondatlan elkövetés, de az emberölés esetében igen. Maximum öt év börtön szabható ki, de ennél jóval olcsóbban, akár pénzbírság­gal, megrovássa­l, vagy próbára bocsátássa­l is megúszhatj­a az elkövető. Ha pedig két évre vagy annál kevesebbre ítélik végül, a büntetését fel is függeszthe­tik – magyarázta a Blikknek dr. Tran Dániel jogász. Hozzátette: szakértők fogják megállapít­ani, hogy az édesanya állításai megfelelne­k-e a valóságnak, ám ha kiderül, hogy szándékosa­n okozta kislánya halálát, abban az esetben jóval hosszabb időre is rácsok mögé kerülhet.

 ?? ?? Helyszín
A szívszorít­ó tragédia még a sokat látott helyszínel­őket is megviselte
Helyszín A szívszorít­ó tragédia még a sokat látott helyszínel­őket is megviselte
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary