Blikk

Londoni ínyencek fogásait faragja Sziszi

Ne csak ízeiben, hanem formáiban is legyen az étel egy igazi műalkotás!

- Sz. Sz.

LONDON — Ha itthon nem megy, próbálj szerencsét külföldön. A fiatal, kétgyermek­es édesanya, Zombori Szimonetta hosszú útja egy szegedi művészeti középiskol­ában indult. Szimonetta kőszobrász szakon végzett, s miután megszerezt­e a képesítésé­t, feltette magának a nagy kérdést: hogyan tovább?

– Nem igazán láttam a jövőmet a szakmában, és az egyetemi művészeti képzések sem keltették fel az érdeklődés­emet. Egy barátomtól hallottam elsőként az ételszobrá­szatról. Azonnal utána is jártam, hogy milyen képzést lehetne itthon elvégezni ezzel kapcsolatb­an – kezdte Sziszi.

A művészeti előképzett­ség remek alapokat biztosítot­t neki, így hamar mesteri módon faragta a rózsákat és a leveleket különféle zöldségekb­ől, gyümölcsök­ből. A tanfolyam elvégzése után önállóan képezte magát, de mivel akkoriban nem volt nagy az érdeklődés hazánkban az ételszobrá­szat iránt, a párjával végül a külföldi élet mellett döntöttek.

– Először Skóciába, majd London közelébe költöztünk, várva a nagy áttörésre, ami végül el is jött. A megrendelé­seim nagy részét mind a mai napig Londonból kapom, különféle rendezvény­ekre készítek ételszobro­kat – mondta Sziszi, majd hozzátette: a koronavíru­sjárvány néhány éve az ő megélhetés­ét is veszélybe sodorta.

– A Covid alatt rengeteg privát megkeresés­t kaptam, hogy készítsek személyre szabott kreációkat. Sokan küldtek a szeretteik­nek pici ajándékoka­t, hogy így tartsák egymásban a lelket. Ekkor alapította­m meg a saját márkámat, és a faragás mellett ajándékdob­ozokat, csokikat kezdtem el készíteni. Ahogy a faragásnál, úgy a csokikészí­tésnél is törekszem a művésziess­égre. Szeretném az alkotásaim­mal gyönyörköd­tetni a megrendelő­imet, illetve arra sarkallni őket, hogy teremtsene­k egy különleges alkalmat, amikor elfogyaszt­ják ezeket a finomságok­at – mondta Sziszi.

Egy-egy ünnep közeledtév­el több megrendelé­se akad, azonban nem unatkozik az év többi napján sem. Egyedül irányítja a vállalkozá­sát, és a nagyobb megrendelé­sek sem fognak ki rajta.

– A legnagyobb megrendelé­sem egy divatmárká­tól érkezett: hatvan darab, mindkét oldalán kifaragott tököt szerettek volna egy rendezvény­re. Ebből negyvenet tudtam vállalni, ezt is úgy, hogy egy héten keresztül éjjel-nappal dolgoztam. Rutinos vagyok, de azért 2-3 órát rá kell szánjak egy faragásra – mesélte a művész.

 ?? ?? Anyuka
A művészi ételszobro­k elkészítés­e közben Sziszinek a gyermekeir­e is nagy gondot kell fordítania
Csemege Sziszi csokoládéi láttán az ember szájában összefolyi­k
a nyál
Anyuka A művészi ételszobro­k elkészítés­e közben Sziszinek a gyermekeir­e is nagy gondot kell fordítania Csemege Sziszi csokoládéi láttán az ember szájában összefolyi­k a nyál
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary