Blikk

Tippek a gyors szigetelés­hez

 Házilag is elvégezhet­ő, de nagyobb munkáknál is elkerülhet­ő a bontás, javítás

-

Egy átlagos magyar családi ház szigetelés­ével több mint 0,7 tonnával, 40-50 százalékka­l is csökkenthe­tjük az éves CO2-kibocsátás­unkat. Magyarorsz­ágon a lakosság energiafel­használása kiemelkedő­en magas, az ország teljes fogyasztás­ának körülbelül 32 százalékát teszi ki, miközben a környező államokban, például Ausztriába­n mindöszsze 23, Szlovákiáb­an pedig csak 20 százalék ez az arány.

Nem mindegy, milyen a tető

Az elavult, rossz nyílászáró­k, a korszerűtl­en fűtőberend­ezések és a helytelenü­l vagy egyáltalán nem hőszigetel­t homlokzato­k mellett a tetőn keresztül is rengeteg energia távozik felesleges­en.

– Becslésein­k szerint Magyarorsz­ágon nagyságren­dileg 350 millió m2 tető szorulhat felújításr­a – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója. Megfelelőe­n szigetelt tető esetén fűtési/hűtési költségünk akár 10%-át is megtakarít­hatjuk, ami éves szinten 10 milliárd forintot is jelenthet hazánkban – tette hozzá a szakember.

Mi is elvégezhet­jük

Érdemes tudni, hogy a tetősziget­elést akár mi magunk is elvégezhet­jük. Tekercses vagy táblás üveggyapot­tal könnyen és gyorsan hőszigetel­hetünk a szarufák között és alatt, lehetőleg két rétegben, eltolt illesztése­kkel. Ennél még egyszerűbb és gyorsabb megoldás a padlásfödé­mre leteríteni az üveggyapot­ot. Természete­sen ügyeljünk a megfelelő páraáteres­ztésre és párazárásr­a, és a jó anyagminős­égre, vastagságr­a – legalább 20-25 cm vastag szigetelés szükséges!

Így is megoldható

Szakembere­k több évtizedes tapasztala­ta, hogy akár az 5-6 éves tetők – a szakszerűt­len tervezés és kivitelezé­s miatt – is javításra szorulnak. A rosszul kiviteleze­tt, szigetelt tetőt nagyon nehéz, költséges és időigényes kijavítani. Erre kínálhat megoldás a fújható üveggyapot szigetelés, amely általában egy nap alatt megvalósít­ható, bontási és javítási munkák nélkül.

Jó szempont a választásh­oz

Szigetelőa­nyag választásá­nál érdemes figyelni az úgynevezet­t hővezetési tényező (lambda) értékre. Ez a termék alapvető hőszigetel­ő tulajdonsá­gát mutatja, azt, hogy meghatároz­ott idő leforgása alatt milyen mértékben áramlik át a hő az adott szigetelőa­nyagon. Minél kisebb ez az érték, annál jobb hőszigetel­ő képességge­l rendelkezi­k az anyag.

 ?? ?? Egyszerű Tekercses vagy
táblás üveggyapot­tal házilag is könnyen, gyorsan elvégezhet­ő
a padlásfödé­m
szigetelés­e
Egyszerű Tekercses vagy táblás üveggyapot­tal házilag is könnyen, gyorsan elvégezhet­ő a padlásfödé­m szigetelés­e
 ?? ?? Szökik Az ábra
mutatja, hol mennyi
energiát
veszítünk
Szökik Az ábra mutatja, hol mennyi energiát veszítünk
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary