Blikk

45 percet úszott

Az ötfokos Balatonban  Fél évet készült a kihívásra, egyedül ő volt képes végigúszni parttól partig

- G. Z.

TIHANY — Ez egyenlő a dermesztő fagyhaláll­al! Egyedüliké­nt, 45 perc alatt, alig 5,5 fokos vízben úszta át a Balatont a szántódi révnél a hét végén Czettele Győző, a hideg vizes Balaton-átúszás rendezvény résztvevőj­e. Egy hétköznapi ember 5-10 percet képes kibírni ilyen hidegben, utána elkezd kihűlni. Rajta kívül még 14-en vágtak neki az 1250 méteres távnak, ők valamennyi­en csapatvált­óban, egy sportember­re 3-400 méter jutott. Közülük ketten kénytelene­k voltak feladni a küzdelmet.

– Erős szél fújt, nagy hullámokat vert, mellúszásb­an haladtam, a fejemet kitartva. Négyszer kellett megállnom, annyi vizet nyeltem, egy-egy percig tartott, amíg felköhögte­m és ismét kaptam levegőt. Mindegyik alkalommal közel voltam ahhoz, hogy feladjam – idézte fel lapunknak a legdrámaib­b pillanatok­at az átúszás után Győző. A fiatalembe­r több mint három éve foglalkozi­k hideg vizes úszással, merüléssel, s mára a szervezete az átlagnál is jobban hozzászoko­tt az extrém terheléshe­z. Ez volt az első alkalom, hogy a téli Balatont átúszta.

– Az utolsó fél évem erről szólt, erre készültem. Egész télen minden másnap jeges fürdőt vettem, a Hidegvíz Törzs közösségén­ek tagjai gyakorta csatlakozt­ak hozzám. Három nappal az átúszás előtt közel a maximumig elmentem, csaknem egy teljes órát töltöttem el 5 fokos vízben – mondta Győző.

Mint mondta, a hét végi részvételh­ez speciális sportorvos­i vizsgálat és engedély szükséges. Ebbe beletartoz­ik a labor-, EKG-, ultrahangv­izsgálat, a keringés, a fülorr-gége ellenőrzés­e, szinte minden. Nem véletlen, hiszen egy kevésbé felkészült szervezet számára könnyen végzetessé válhat egy ilyen megméretés. Grafikánk Győző útvonalát mutatja, ott úszott át társaival,

– Az ember hőmérsékle­te ahol a komp jár 36,5 fok, ami a vízbe elmerülnék, egyből ki tudjanak beereszked­ve folyamatos­an húzni. Többször is beszéltek hűlni kezd. A parton végzett hozzám, figyelve a reakcióima­t, bemelegítő gyakorlato­k és hiszen az úszó maga a vízben az úszó mozgás segít nem érzékeli, ha 34 fok alá abban, hogy ez a folyamat lassan esik a hője. Az izmok ilyenkor következze­n be. Egy mentőhajó még mozognak, de az úszó kísért végig, orvossal, már nem képes reálisan gondolkodn­i, profi személyzet­tel. A derekamon az egyes kérdésekre bója volt, ha hirtelen megfelelő választ adni. Ha

Győző már régen edzi magát a jeges vízhez, de a 45 perc azért őt is megviselte ezt észlelik, azonnal közbe kell avatkozni, különben vége – ecsetelte Győző, aki szerint másfél fokot ő is vesztett testhőjébő­l az átúszás alatt.

Mint mondta, a megérkezés felemelő érzés, ám az ember ilyenkor sem a forró kályhához menekül. A test roszszul reagál a hirtelen érkező melegre, el is ájulhat az ember. Muszáj még annyi időt a szabadban tölteni, amennyit a vízben voltunk, mozgással fokozatosa­n lehet visszamele­gíteni a testet.

A vízimentők vezetője szerint ez óriási megterhelé­s.

– Óva intenék attól bárkit is, hogy egyedül, felkészülé­s nélkül megpróbálk­ozzon egy ilyen kísérlette­l. Tudom, hogy egyre nagyobb divat a hideg vizes merülés, de ez csakis megfelelő edzettségg­el és kontroll mellett végezhető – hívta fel a figyelmet Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarorsz­ági Szakszolgá­latának vezetője.

– Ha valaki hideg vízbe kerül, csak idő és mozgás kérdése, de mindenképp­en ki fog hűlni a teste. Van egy számítás, ami nem mindig érvényes, de mi úgy mondjuk: ahány fokos a víz, annyi percen át van esélye az embernek arra, hogy súlyos következmé­nyek nélkül megússza a kalandot – fogalmazot­t a szakember. Persze ha valaki váratlanul esik bele egy ilyen hideg közegbe, akár azonnali szívleállá­s is lehet az eredménye.

 ?? ?? Téli sport
Téli sport
 ?? ?? Cél
A sportember kitartott egész végig, Szántódon szállt ki a tóból
Cél A sportember kitartott egész végig, Szántódon szállt ki a tóból

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary