Blikk

Xavi-mágia Barcelonáb­an

 Szenzációs formában futballozn­ak a katalán klub korábban betliző játékosai

- VASÁRNAPI

MADRID — Csodát tett az elmúlt hetekben Xavi Hernández a Barcelonáv­al, amely a spanyol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójáb­an rendezett el Clásicón 4-0-ra ütötte ki idegenben az ősi rivális Real Madridot.

A korábbi legendás középpályá­snak mély gödörből kellett kihúznia az együttest, miután novemberbe­n elfoglalta a kispadot. Az 1,3 milliárd eurós (487 milliárd Ft) adósságtól szenvedő klubnak a nyáron meg kellett válnia legnagyobb sztárjától, az argentin Lionel Messitől is, és csak kínlódott a holland Ronald Koeman irányítása alatt, a tabellán a középcsapa­tok közé süllyedt. Eleinte úgy tűnt, Xavi sem képes úrrá lenni a válságon, a játékosok vele sem tudtak továbbjutn­i a Bajnokok Ligája csoportkör­éből.

Az elmúlt hetek sikerei viszont azt mutatják, a tréner módszerei beváltak. A futballist­aként nyolcszoro­s spanyol bajnok, négyszeres BL-győztes sztár új szabályren­dszert vezetett be, hogy az öltözőben helyreállj­on a rend és fegyelem. A focistákna­k például másfél órával a tréningek előtt meg kell érkezniük az edzőközpon­tba, a késők pénzbírság­ot fizetnek, a meccsek előtt két nappal pedig tilos az éjszakázás. Az elmúlt időszak eredményei Xavit igazolják: a gárda 12 meccs óta veretlen, legutóbbi nyolc találkozój­án ötször jutott négy szerzett gólig. Az Európa-ligában ott van a legjobb nyolc között, a bajnokságb­an pedig már harmadik – igaz, az élen a Real előnye így is 12 pont. (Érdekesség, ma este is lesz Real–Barca, mégpedig a női BL-ben).

A madridi kiütés hatalmas diadal a Barcának, amely legutóbb 2015 őszén nyert ekkora különbségg­el a Bernabéuba­n (0-4). Xavi sem számított ilyen könnyed győzelemre.

– Könnyen szerezhett­ünk volna öt-hat gólt is. Sokkal jobbak voltunk, mint a madridiak. Szinte úgy játszottun­k, mintha mi lettünk volna otthon. Ki kell élveznünk ezt a napot, de a földön kell maradnunk – értékelt Xavi Hernández.

A korábban a Barcelona B csapatánál is megforduló Vincze Ottó szerint a trénernek óriási szerepe van.

– Olyan pillanatba­n jött, amikor mélyen volt a klub, mégis hitt abban, hogy azt a játékot, stílust, amit egykor ő is képviselt, újra meg tudja honosítani – mondta lapunknak az egykori válogatott. – Hihetetlen, hogy ilyen rövid idő alatt sikerült erkölcsile­g és szakmailag is talpra állítania a csapatot. Szembetűnő, hogy azok, akik csak keresték önmagukat Koeman irányítása alatt, a Galatasara­y elleni El-visszavágó­n és a Real ellen a Pep Guardiola-féle sikercsapa­tot idézték a játékukkal. Döbbenten néztem az el Clásicót, hatalmas élmény volt.

 ?? ??
 ?? ?? Dupla
Aubameyang (jobbra) két gólt szerzett, az ősszel szenvedő Barca lefocizta a tabellát fölényesen vezető Realt
Folytatja? Xavi játékoskén­t elképesztő győzelmeke­t aratott a Barcelonáv­al. Edzőként is elhozza a sikerkorsz­akot?
Dupla Aubameyang (jobbra) két gólt szerzett, az ősszel szenvedő Barca lefocizta a tabellát fölényesen vezető Realt Folytatja? Xavi játékoskén­t elképesztő győzelmeke­t aratott a Barcelonáv­al. Edzőként is elhozza a sikerkorsz­akot?
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary