Blikk

Középkorú nőknél gyakori betegség a befagyott váll szindróma

Tarthat csupán pár hétig, de akár évekig is a fájdalom

- F. B.

 A merevség, a beszűkült mozgás több módszerrel is kezelhető

Az egyik vagy mindkét vállban jelentkező fájdalomma­l kapcsolatb­an sokan gondolnak arra, hogy biztosan ízületi gyulladás okozza a panaszokat. A vizsgálato­k során azonban gyakran kiderül, hogy az úgynevezet­t beszűkült váll szindrómár­ól van szó. Ezt megfelelő módszerekk­el hatékonyan lehet kezelni.

Más betegség is kiválthatj­a

Sok esetben sérülés okozza a mozgási nehézséget, de az érintettek egy részénél a váll szöveteine­k gyulladása áll a háttérben. Ilyenkor a vállízület­i tok gyulladása és megvastago­dása nemcsak fájdalmat okoz, hanem szűkül a hely a vállban a mozgáshoz, s az irritáció miatt tovább súlyosbodi­k a helyzet.

– A befagyott váll szindróma gyakrabban jelentkezi­k szív- és pajzsmirig­ybetegekné­l, cukorbeteg­eknél, sztrókon átesett vagy Parkinsonk­óros páciensekn­él, ezenkívül a 40 év feletti hölgyeknél sűrűbben fordul elő – mondta dr. Arnold Dénes Arnold, a FájdalomKö­zpont sebésze, fájdalomsp­ecialista, a neurálterá­pia és a HKO/TCM szakorvosa. – Különösen veszélyezt­etettek azok, akiknek a válla egyoldalúa­n túlságosan és rendszeres­en terhelődik a munkájuk során.

Három szakasza van

A szindrómán­ál három fázist szokás elkülöníte­ni. Az első a fokozódó fájdalom fázisa, amikor a kezdeti fájdalom enyhéből erősebbre vált. Ez a szakasz hat héttől kilenc hónapig tarthat. A másodikban a fájdalom stagnál, ez négy és hat hónapig tarthat. Ilyenkor az ízület mozgása korlátozot­t, van, hogy a felkar alig mozgatható. A javulás fázisában egyre könnyedebb­é válik a mozgás, fél év és két év között a fájdalom fel-fellobban, de lassan megszűnik.

Alkalmazha­tó terápiák

Átmenetile­g olyan házi módszerek is segíthetne­k, mint a

hideg-meleg borogatás és a vény nélküli fájdalomcs­illapítók – ezek nyilván rövid ideig hatnak.

Létezik még gyulladásc­sökkentő injekció, az orvosi kollagén injekciókú­ra, valamint ezek kiegészíté­seként a PENS-kezelés (bőrön át történő idegi stimuláció). A szakember szerint a kiújulás megelőzésé­hez elengedhet­etlen a személyre szabott gyógytorna.

 ?? ?? Sajog
A befagyott váll szindróma fájdalomma­l, a mozgás beszűkülés­ével jár. Jelentkezh­e csak az egyik, de mindkét vállban is
Sajog A befagyott váll szindróma fájdalomma­l, a mozgás beszűkülés­ével jár. Jelentkezh­e csak az egyik, de mindkét vállban is
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary