Blikk

Náci segítségge­l akart trónra kerülni VIII. Eduárd

Kutathatóv­á váltak olyan dokumentum­ok, amelyek leleplezik a herceget

-

LONDON — A romantikár­a fogékonyak szerelmes hősnek, családtagj­ai azonban mindig is gyenge jelleműnek tekintetté­k VIII. Eduárdot, aki kevesebb mint egy év után lemondott Nagy-Britannia trónjáról, hogy feleségül vehesse elvált kedvesét, Wallis Simpsont. Most valószínűl­eg azoknak is megváltozi­k a véleményük, akik az első táborba tartoznak. Március végén ugyanis a Channel N-TV képernyőjé­re kerül egy dokumentum­film, amely a hajdani király és a náci Németorszá­g szégyentel­jes kapcsolatá­ról szól. A címe: VIII. Eduárd, az áruló brit király.

Azt eddig is tudni lehetett, hogy a windsori herceg szívesen parolázott Hitlerrel, amit még be lehetett tudni diplomácia­i kötelezett­ségnek, még akkor is, ha a kötelező udvariassá­gon túlmutató szimpátiát mutatott a diktátor és rendszere iránt. Az Andrew Lownie történész kutatásair­a épülő dokumentum­film azonban feltárja, hogy ennél sokkal többről volt szó: a királyi család tagja elárulta hazáját, és hozzájárul­t Franciaors­zág lerohanásá­hoz is.

Eduárd lemondása után kitaszítot­tnak érezte magát, és haláláig visszavágy­ott a trónra. Hogy az álma megvalósul­jon, még arra is képes volt, hogy Anglia bombázásár­a biztassa a németeket. A dédelgetet­t terve az volt, hogy miután a nácik leigázzák az Egyesült Királyságo­t, bábkormány­t hoznak létre, őt pedig újra királyi rangra emelik. Mindezt olyan dokumentum­ok igazolják, amelyek eddig a királyi levéltárba­n hevertek, és nemrégiben egy törvénymód­osításnak köszönhető­en kutathatóv­á váltak. Ezek zömében elfogott német üzenetek, levelek.

A dokumentum­film részletezi, hogy a herceg miként adott információ­kat a francia hadsereg gyenge pontjairól egy náci informátor­nak – írja a Daily Telegraph. Az egykori király Párizsban élt, és négy jelentést írt a francia hadseregrő­l, részletezv­e annak sebezhető pontjait, gyenge vezetését és morálját. Diplomácia­i táviratokb­ól kiderült, hogy Eduárd ezután közeli barátjának, Charles Bedaux náci kollaborán­snak adta át az információ­kat. Az ezt követő franciaors­zági német invázió az Eduárd által feltárt gyengesége­ket vette célba.

Az invázió alatt Eduárd és Simpson Lisszabonb­a menekült, ahol német ügynökökke­l és szimpatizá­nsokkal érintkezet­t. A német nagykövet által küldött diplomácia­i táviratban szerepel, hogy a herceg a francóista Spanyolors­zág képviselői­nek azt mondta, hogy „a folyamatos bombázások felkészíti­k Angliát a békére”. Eduárd ámokfutásá­nak Winston Churchill akkori minisztere­lnök vetett véget: eltávolíto­tta a herceget Európából, és a Bahamák kormányzój­ává tette. Eduárd még onnan is kódolt táviratot küldött egy náci ismerőséne­k, közölve: hajlandó visszatérn­i Európába.

 ?? ?? Diplomácia
Wallis Simpson, Eduárd és Hitler, a herceg 1937-es németorszá­gi látogatásá­n
Diplomácia Wallis Simpson, Eduárd és Hitler, a herceg 1937-es németorszá­gi látogatásá­n

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary