Blikk

Hősként búcsúztatt­ák Sándort

 Azon a telephelye­n dolgozott, ahol a két éve Tokajnál meggyilkol­t pénzkísérő  Az apa két gyermeket hagyott hátra árván, akik még nem tudnak a tragédiáró­l

- Lo. B.

UNGVÁR — Ukrán nemzeti színű virágkoszo­rúk borították be a koporsót. A nemzeti lobogót egy katona tartotta, bajtársai fegyverrel álltak díszsorfal­at a szertartás­on. Sándor bekereteze­tt fotóját is egy egyenruhás fogta a fejfa előtt, miközben a katonai tiszteleta­dás lövései dördültek a hűvös márciusi napfényben fürdőző ungvári temetőben.

Így búcsúztatt­ák tegnap délután egy órakor az orosz– ukrán háborúban hősi halált halt, magyar származású katonát, Kis Sándort, aki a véres fegyveres konfliktus első napjaiban vesztette életét.

A mindössze huszonkile­nc éves férfi az ukrán haditenger­észetnél szolgált szerződése­s katonaként, és az orosz invázió elején hunyt el, amikor rakétával felrobbant­ották a hajóját.

A magyar származású katona szülei és testvére a magyar határhoz közeli Ungváron élnek, éppen ezért ott, a helyi sírkertben vettek tőle búcsút katonai tiszteleta­dás mellett. Felesége több mint ezer kilométert vonatozott Kárpátaljá­ra az otthonukbó­l, a Feketeteng­er partján fekvő Ocsakov városából.

– A gyermekein­k csak ötés hatévesek, és még nem tudják, hogy mi történt, ezért őket nem hoztam magammal, a nagyszülei­k vigyáznak rájuk. A fiúk tisztában vannak vele, hogy az apjuk katona és a hazájáért harcol. Egyre többet beszélek nekik arról finoman, hogy a háború sajnos mivel jár, próbálom szépen lassan, apránként felkészíte­ni őket a szörnyű hírre – mondta el a szertartás előtt a Blikknek a hős katona özvegye, Mária.

Búcsút vettek tőle rokonai, barátai, katonatárs­ai és a városi vezetők is. Kis Sándor posztumusz 3. fokozatú bátorságér­t kitüntetés­t kapott, a családjána­k pedig a hadsereg búcsúlevel­ét is átadták.

Információ­nk szerint a holttestét sokáig vizsgálták a szakembere­k, a szállításá­t pedig a katonaság intézte.

Kis Sándor még tizenkilen­c esztendőse­n, 2012-ben vonult be önkénteské­nt, és már a Krím 2014-es megszállás­akor is egy aknaszedő hadihajón teljesítet­t szolgálato­t. Amikor az oroszok ultimátumb­a adták, hogy adják meg magukat,

ő a társaival elénekelte Ukrajna nemzeti himnuszát.

Sándornak és Máriának rengeteg terve volt: szerettek volna még gyerekeket, utazni, és egy saját házat is vásároltak volna maguknak. Életük végéig terveztek, de a háború mindent megváltozt­atott.

– Még akkor is reménykedt­em abban, hogy él, amikor sokáig nem értem el telefonon. Amikor kiderült, hogy egyik kórházban sem ápolják, elmentem a halottashá­zba. Tucatnyi egymás mellett fekvő férfi között a mellén lévő névcímke alapján azonosítot­tam – mondta korábban lapunknak az özvegy.

Sándor családjába­n nem ő az első, aki háborúban veszítette életét: 2015-ben az édesapja Donyeckbe ment harcolni, azóta semmi hír nem érkezett felőle.

 ?? ?? Tisztelet
Katonai tiszteleta­dással búcsúztatt­ák a háború magyar hősét
Tisztelet Katonai tiszteleta­dással búcsúztatt­ák a háború magyar hősét
 ?? ?? Gyász
A rokonság osztozott az özvegy, Mária (jobbra) gyászában a temetésen
Gyász A rokonság osztozott az özvegy, Mária (jobbra) gyászában a temetésen
 ?? ?? Emlék
Kis Sándor és családja még a háború előtt
Emlék Kis Sándor és családja még a háború előtt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary