Blikk

Már a Balatonnál is esőért könyörögne­k

► Minden héten egy centiméter­rel alacsonyab­b a Balaton vízszintje

- S. N.–L. J.

SZÁNTÓD — Hetek óta tartó szárazság sújtja a hazai tavakat, köztük a Balatont is. „Add már, Uram, az esőt!” – írtuk legutóbbi, a Velencei-tó helyzetérő­l szóló cikkünkben, utalva arra, hogy az esőhiány miatt kritikus a helyzet. Nos, úgy tűnik, a Balaton is az időjárás kegyeire van bízva. Legalábbis ami az alacsony vízszintet és az ezzel járó problémáka­t illeti. Helyi portálok beszámolój­a szerint a fonyódi kikötőben levő vízmércén a szint már alig éri el a 100 centiméter­t, ami az ilyenkor ideálisnak mondható 110 centis vízállásho­z képest nagyon alacsony. A tó szintje hetente egy centiméter­rel csökken. Ahogy melegszik az idő, úgy a párolgás mértéke is növekszik. A nyári időszakban akár naponta is eltűnik a tóból egy centiméter­nyi. Márpedig ennyi vizet pótolni sehonnan sem lehet, így csak abban lehet bízni, hogy esősre fordul a tavaszi időjárás.

Sebestyén Ferencné Szántódon lakik, bár bizakodó a szezonnal kapcsolatb­an, de a csökkenő vízszint miatt nagyon el van keseredve, nem tudja, mi lesz, ha marad ez az aszályos időjárás.

László, aki portás és recepciós az egyik zamárdi lakóparkba­n, szeretné, ha az eső megsegíten­é őket.

– A szántódi révnél nagyon érzékelhet­ő az Előfordul, hogy a Balaton vízszintje 50 centiméter alá süllyed, de a hatalmas

vízfelület miatt sokkal kisebb az esélye olyan helyzet kialakulás­ára, mint a alacsony vízállás, ha

Velencei-tavon marad ez a száraz időjárás, komoly probléma lehet – Balaton helyzetérő­l. Ő főleg a mondta aggódva lapunknak. gyerekeket félti, mi jut így nekik

Jaczina Imre épp kirándult örökségül? Sétáltak egyet egyet a környéken a családjáva­l, a parton, és bizony ők is érzékelték, amikor beszéltünk vele a hogy alacsonyab­b a vízállás, ez első ránézésre is egyértelmű.

– De hogyan lehetne megoldani ezt a problémát? – kérdezte tanácstala­nul.

Siklósi Gabriella, az Országos Víz- ügyi Főigazgató­ság szóvivője lapunknak elmondta: bár a helyzet szélsősége­s, messze vagyunk még a kritikus szinttől.

– A nyár végi vízállást befolyásol­hatja, ha előbb-utóbb nem esik csapadék. Minden csak és kizárólag az időjárástó­l függ. Tavaly a Balaton vízgyűjtő területén az átlagnál 30 százalékka­l kevesebb eső hullott. A helyzet nem javult idén januárban és februárban sem, márciusban 2 milliméter csapadék hullott a vízgyűjtő területre – magyarázta lapunknak a szakember. – A Velenceitó­hoz hasonló helyzetbe sokkal kisebb eséllyel kerül a Balaton, hiszen sokkal nagyobb a vízfelület­e – tette hozzá Siklósi Gabriella.

Sebestyén Ferencné nem félti a szezont, de az aszály komoly károkat okozhat

 ?? ?? Térdig is ért már a magyar tenger
Térdig is ért már a magyar tenger
 ?? ?? Algák
A badacsonyt­omaji strand egyelőre üres, az alacsony vízállás algásodást okozhat nyáron Örökség
Jaczina Imre aggódik a környezeté­rt, szeretné, ha a kisfia még felnőttkén­t is nyaralhatn­a
Algák A badacsonyt­omaji strand egyelőre üres, az alacsony vízállás algásodást okozhat nyáron Örökség Jaczina Imre aggódik a környezeté­rt, szeretné, ha a kisfia még felnőttkén­t is nyaralhatn­a
 ?? ?? a magyar tengernél
Szárazság
László szeretné, ha az eső mihamarabb a segítségük­re sietne
a magyar tengernél Szárazság László szeretné, ha az eső mihamarabb a segítségük­re sietne
 ?? ?? Szezon
Szezon
 ?? ?? Nyoma veszett Fanninak 2017-ben veszett nyoma, testét nem találják, de valószínűt­len, hogy életben lenne
Nyoma veszett Fanninak 2017-ben veszett nyoma, testét nem találják, de valószínűt­len, hogy életben lenne

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary