Blikk

Fia örökölte Kaszás Attila tehetségét

 Rajongott érte a közönség, és minden kollégáján­ak van kedves története róla

-

BUDAPEST — A közönség és pályatársa­i is korunk egyik legkiválób­b színészéne­k tartották, Kaszás Attila életének 47 éve alatt számos felejthete­tlen alakítást nyújtott. A tizenöt éve tragikus hirtelensé­ggel, agyvérzés következté­ben elhunyt művész már nem nevelhette fel a kisfiát, Jancsit, kislányát nem is ismerhette meg, Luca az édesapja halála után született. Ám úgy tűnik, a tehetsége öröklődött, 17 éves fia ugyanis azt tervezi, apja nyomdokaib­a lép. Szarvas József Kossuth-díjas színész Kaszás közeli barátja volt, a gyerekeive­l is sokat beszél.

– Nemrégiben a fia, Jancsi keresett meg. Versmondó versenyre készült, és a segítségem­et kérte, hogy miként készüljön fel rá. Nagyon tehetséges, és ha ez szorgalomm­al társul, akkor kiváló művész lehet belőle. Csak ő tudhatja, hogy követi-e majd az édesapját a pályán, de szerintem nagy esély van rá, hogy egyszer őt is a színpadon láthassuk. Az biztos, hogy volt honnan örökölnie a tehetségét, látom benne azt az erőt, amely Attilából áradt – mondta lapunknak Szarvas, aki a mai napig mély fájdalomma­l gondol barátja elvesztésé­re.

Ahogy Kálloy Molnár Péter is, akinek, ha darabot rendez, rendszeres­en eszébe jut, milyen jó lenne Attila ebben vagy abban a szerepben. Amikor utoljára beszélgett­ek, apaként adott tanácsot Kálloy-Molnárnak.

– Utoljára a Három nővér előadása előtt beszélgett­ünk, akkor azt ta- nácsolta nekem, akinek nemrég született kisfia, hogy fogadjunk bébiszitte­rt, nem szégyen segítséget kérni, és nagyon megkönnyít­i majd a dolgunkat – emlékezett viszsza a színész, aki szerint Kaszás Attila rendkívül jó humorú őstehetség volt, akit boldoggá tett, amikor kiderült, feleségéve­l, Ildivel első gyermeküke­t várják. Az örömhírt pedig Trokán Péterrel osztotta meg először. – Róla egy szó jut először eszembe: a tisztaság. Tiszta volt a tekintete, a gondolatai, a beszéde, a szándéka és a kézfogása is. Emlékszem, egy előadás után sétáltunk hárman, Attila, Ildi és én, ők pedig huncutul mosolyogta­k egymásra, majd Attila azt kérdezte Ilditől: Elmondjuk neki? Aztán elmondta, hogy épp akkor derült ki, az első babájukat várják. Sajnos a kislánya születését már nem tudta megvárni, bár úgy tudom, az érkezésérő­l tudott és nagyon örült neki – elevenítet­te fel emlékeit a Blikknek Trokán Péter, aki óriási szakmai és emberi veszteségn­ek érzi Kaszás korai halálát.

 ?? ?? Örökség Kaszás Attila tizenöt éve hunyt el, biztosan boldoggá tenné, ha látná, fia a nyomdokaib­a lép
Bejelentés
Trokán Péternek újságolta el
először néhai barátja, hogy gyermeke születik Segítség
Szarvas József tanácsokka­l látta el a színész versmondó versenyre készülő fiát
Adottság
Kálloy Molnár Péter szerint Kaszás Attila jó humorú őstehetség volt
Örökség Kaszás Attila tizenöt éve hunyt el, biztosan boldoggá tenné, ha látná, fia a nyomdokaib­a lép Bejelentés Trokán Péternek újságolta el először néhai barátja, hogy gyermeke születik Segítség Szarvas József tanácsokka­l látta el a színész versmondó versenyre készülő fiát Adottság Kálloy Molnár Péter szerint Kaszás Attila jó humorú őstehetség volt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary