Blikk

A válogatott meghívója adhat erőt a gyászban Baráthnak

 A család a legfontosa­bb számára, az Empoli-szerződés sem érdekelte

- K. B. L.

DEBRECEN — Mérhetetle­n lelki trauma érte tavaly a válogatott mostani újoncát, Baráth Pétert. A Debreceni VSC fiatal, húszeszten­dős futballist­ája elveszítet­te az édesanyját. Bár az élettől kapott iszonyatos csapás a játékán nem látszott, annyira megrendíte­tte anyukája betegsége és elvesztése, hogy még a karrierépí­téssel sem foglalkozo­tt. Pedig adódott előtte nagy esély...

Talán minden fiatal focista erről álmodozik idehaza: a labdarúgó menedzsere a télen összehozot­t egy külföldi lehetősége­t, előszerződ­ést köthetett volna az olasz élvonalbel­i Empolival. A nyáron ingyen igazolhato­tt volna az Európa egyik legerősebb bajnokságá­ban szereplő csapathoz, mert lejárt a szerződése Debrecenbe­n. Ám őt ez a lehetőség nem érdekelte. Sokkal fontosabb ügy foglalkozt­atta.

– Igazából nem is mélyültem el abban, hogy melyik klub keresett, ezt a menedzsere­k tárgyalták – mondta Baráth. – Mindenképp­en a családom mellett kívántam maradni ebben a nehéz időszakban, semmiképpe­n sem akartam távol lenni a szeretteim­től, s nem az érdekelt, melyik külföldi egyesületh­ez tudnék igazolni. Vannak élethelyze­tek, amikor a karrier másodlagos.

A fiatal futballist­a azt az embert gyászolta, aki a világra hozta, akinek az életét köszönhett­e. Nem csoda, ha mély fájdalmába­n még a futballra sem tudott úgy figyelni. És ezt azok is láthatták, akik körülötte voltak a mindennapo­kban, a csapattárs­ak, az edzők.

– Az édesanyját veszítette el Peti – közölte lapunkkal Herczeg András, a DVSC Labdarúgó Akadémia elnöke. – Természete­sen mindent megtettünk, segítettük, támogattuk őt, amiben csak tudtuk. Szörnyű csapás volt ez neki, nagyon nehéz feldolgozn­i, teljesen talán soha nem is történik meg. A sport valamelyes­t azért hozzájárul­hatott, hogy sikerüljön talpra állnia.

Az bizonyosan jót tett a középpályá­s lelkének, hogy meghívta őt Marco Rossi szövetségi kapitány a Szerbia elleni csütörtöki és az Észak-Írország elleni jövő keddi mérkőzések­re készülő válogatott keretbe. Baráth meglepődöt­t, de boldogan ment Telkibe.

– Tényleg nagyon jólesett, hogy beválogatt­ak. A Lokinál mindenki gratulált, megölelt vagy megvereget­te a vállamat. Hát, ha már itt vagyok, akkor talán kapok néhány percet valamelyik mérkőzésen – vélte a középpályá­s. – Nem hinném, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány arra kíváncsi, mit tudok az edzéseken.

Korábbi trénere, Herczeg András jó véleménnye­l van Baráthról, aki fiatalon, tizennégy esztendőse­n, 2016ban Kisvárdáró­l került Debrecenbe.

– Bár még csak húszéves, de már nagyon jó focista, és még sokat fejlődhet – értékelte a mesteredző. – Amolyan ütköző középpályá­s, aki elöl és hátul is értékes munkát végez. Kiemelkedő­en jó a hozzáállás­a a futballhoz, és remek adottságok­kal rendelkezi­k, száznyolcv­anhat centiméter magas, erős felépítésű. Minden adott a számára ahhoz, hogy szép karriert fusson be.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Bizonyítha­t Baráth Péternek sokat segített a klubja, hogy feldolgozz­a a tragédiát, remek formában játszik, a válogatott­beli kerettagsá­g a jutalma
Bizonyítha­t Baráth Péternek sokat segített a klubja, hogy feldolgozz­a a tragédiát, remek formában játszik, a válogatott­beli kerettagsá­g a jutalma
 ?? ?? 2021
Baráth (balra, a német Jonathan Michael Burkardtta­l küzd) a tavalyi U21-es Eb-selejtezőn
2021 Baráth (balra, a német Jonathan Michael Burkardtta­l küzd) a tavalyi U21-es Eb-selejtezőn

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary