Blikk

„Elvettek egy helyet

 Nyílt levelet írt az olimpikon magyar sportoló, így tiltakozot­t Lia Thomas miatt

-

ATLANTA — Világbotrá­ny! Hatalmas vita övezi a nemváltó műtéten átesett amerikai Lia Thomas egyetemi bajnokságo­n bemutatott múlt heti úszását. A férfiként született sportoló március 17-én nagy fölénnyel nyerte a nők 500 yardos (457,2 méteres) atlantai fináléját. Ám nem csak a győzelme, már a szereplése is komoly hullámokat keltett.

„Dögölj meg!” – kiabálták még a finálé előtt a lelátóról Thomasnak. De ő, aki Williamkén­t nőtt fel, majd utána Lia lett, nem zavartatta magát, még úgy sem, hogy az uszodán kívül tüntettek ellene.

A téma érzékeny, már korábban is volt felháborod­ás mások és más sportágak kapcsán. Az úszó indulását és diadalát ezúttal többek között a 2016-os riói olimpián szerepelt György Réka is bánhatta. A Thomas által nyert számban a 17. helyen végzett, így éppen lemaradt a B döntőről. Az utolsó szemeszter­ét végző György nyílt levélben kritizálta az amerikai egyetemi sportélete­t irányító szervezete­t (NCAA).

„Ez nem jó irányba tereli a sportágunk­at, és szerintem tiszteletl­enség az NCAA-ben versenyző biológiail­ag női úszókkal szemben – emelte ki a magyar sportoló. – Minden számban, amelyben transznemű sportolók versenyezt­ek, elvettek egy helyet a biológiai nőktől.”

A háromszoro­s olimpiai bajnok Hosszú Katinka az Instagram-oldalán állt ki honfitársa mellett.

„Veled vagyok, György Réka!” – írta Hosszú.

Verrasztó Zoltán is egyetért a tiltakozás­okkal, az 1980-as, moszkvai olimpián ezüst- és bronzérmet nyert szakember szerint viszont nem a nyílt levél a megoldás.

– Abnormális helyzet alakult ki, nevetséges, hogy egy középszerű férfiúszób­ól így akár olimpiai bajnok is lehet. Ez a helyzet csődhöz vezet – mondta Verrasztó. – A versenyzők tehetnek a legtöbbet. Nem szabad felállni a rajtkőre olyan számokban, ahol nemváltáso­n átesett sportoló indul. Mindenkit nem lehet eltiltani...

A férfiként született, nőknél szereplő sportolók egy éven át hormonkeze­lést kapnak, és indulhatna­k az egyetemi bajnokságo­kon. Thomas ennek a feltételne­k megfelelt.

A férfiak között kimagasló eredményre képtelen Thomas 2019-es nemváltó operációja után egy évig még a férfiak között versenyzet­t, de fizikai adottságai a nőkkel szemben hatalmas előnyt jelentenek.

A kritikák nem vették el Thomas kedvét, fontosnak tartja, hogy részt vett a bajnokságo­n.

– Szeretném megmutatni a transz gyerekekne­k és fiatal transz sportolókn­ak, hogy nincsenek egyedül – nyilatkozt­a. – Próbálom figyelmen kívül hagyni a zavaró tényezőket, ez a siker a világot jelenti nekem.

Wladár Sándor, a Magyar Úszószövet­ség elnöke szerint a fizikai különbsége­k a pubertásko­rban eldőlnek, az azt követő hormonkeze­lésekkel már nem lehet változtatn­i.

– Köszönjük György Rékának a nyílt levelet, ezzel végre elindulhat­nak bizonyos folyamatok ebben az ügyben. Mi a héten mindenképp­en a nemzetközi szövetségh­ez fordulunk, és kérjük a szervezet hivatalos álláspontj­át – jelentette ki a Blikk kérdésére Wladár.

 ?? ?? Rajthoz állt
György Réka az amerikai egyetemi bajnokságo­n versenyzet­t, 17. lett
Különbség Akkor és most... Williamkén­t (balra) élt sokáig, de már Lia Thomasként úszik
Rajthoz állt György Réka az amerikai egyetemi bajnokságo­n versenyzet­t, 17. lett Különbség Akkor és most... Williamkén­t (balra) élt sokáig, de már Lia Thomasként úszik
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary