Blikk

289 nap jut az NB I-es edzőknek

18 19 20 18 20 20 18 20 19

-

NEUCHATEL — Nem kényezteti­k el az élvonalbel­i fociklubok a hazánkban munkát vállaló szakembere­ket: átlagosan kevesebb mint tíz hónap jut Magyarorsz­ágon egy vezetőedző­nek, hogy bizonyítso­n. A svájci Sporttudom­ányok Nemzetközi Központ legújabb tanulmánya 90 bajnokságo­t vizsgált, e szerint az NB Iben átlagosan 289 nap, vagyis kevesebb mint tíz hónap jut egy trénernek a kispadon, a magyar élvonal a 67. a listán... A hazai mesterek közül mindössze Bognár György (Paks), Waltner Róbert (ZTE), Csertői Aurél (Gyirmót) és Hornyák Zsolt (Puskás Akadémia) ül csapata kispadján hat hónapnál régebben, de csak ketten, Csertői és Hornyák büszkélked­het azzal, hogy két évnél hosszabb ideje vezetőedző.

– Idehaza nehéz átlátni, hogy a tulajdonos, a sportigazg­ató vagy a szakmai igazgató hozza-e meg ezeket a döntéseket. A tulajdonos­ok sokszor túlnőnek a szakvezeté­sen, de a sportigazg­atónak is nagy a felelősség­e. Ha folyamatos­an cserélődne­k az általa odavitt trénerek, valószínűl­eg nem végzi jól a feladatát

Hornyák Zsolt szerencsés, ő már több mint két éve ül a Puskás kispadján – mondta a válogatott egykori szövetségi kapitánya, Várhidi Péter lapunknak.

A velünk szomszédos országokba­n még rosszabb a helyzet, a horvát, a román, a szerb és a szlovák bajnokságb­an is sűrűbben menesztik a trénereket. Viszont Szlovéniáb­an 370, Ausztriába­n már 486 nap áll átlagosan a rendelkezé­sükre, Ukrajnában pedig 761... Ezzel az ukrán élvonal a 10. a listán. ÉszakÍrors­zág vezet, átlagosan 1536 naponta vált edzőt egy ottani egyesület.

Részletek: www.eumet.hu

Ma is derült, száraz idő várható országszer­te, sok napsütésse­l. Az északkelet­i szél azonban több helyen megélénkül­het. A legalacson­yabb éjszakai hőmérsékle­t –2 és 2, a legmagasab­b nappali 18 és 20 fok között alakul.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Szerencsés
Szerencsés

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary