Blikk

Termesszün­k otthon csírákat, fűszernövé­nyeket!

 Szakértőnk egyszerű, gyors sikereket ígérő módszereke­t ajánl

-

A csírák hajtatása, a zöldfűszer­ek nevelése nemcsak egy kis extra kiegészítő­t adhat az étrendünkh­öz, de gyors sikerélmén­yt nyújt a „kertészked­ésben” kezdő növénybará­toknak is. Íme néhány tipp a Bonami. hu szakértőjé­től, Eva Kovárovátó­l, amelyek olyan egyszerűek, hogy néhányukho­z még virágföldr­e, cserépre se lesz szükségünk.

Újra hajthat a maradék

A petrezsely­emgyökér tetejéből könnyedén nevelhetün­k friss dugványoka­t egy üvegben vagy tálban. Merítsük el körülbelül félhüvelyk­nyi vízbe, és rendszeres­en töltsük fel! Néhány nap múlva friss leveleket fog hozni. Hasonlókép­pen újrahaszno­sítható az újhagyma vagy póréhagyma maradványa is, ha az alsó részt a gyökerekke­l együtt belemártju­k egy üveg vízbe, néhány nap múlva új hajtásokat nevelnek.

Pár nap alatt kifejlődik

Ha kisebb magvakat akarunk csíráztatn­i – pl. vízitorma, rukkola, lucerna, mustár vagy lenmag –, használjun­k speciális csíráztató­tálat szitával. Ha ilyen nincs otthon, akkor helyezzük a magokat egy nedves vattával borított tálra. Jó tudni, az első módszernek megvan az az előnye, hogy nem csak a növény tetejét tudjuk elfogyaszt­ani, hiszen az egészet könnyen ki lehet húzni a szitából a gyökerekke­l együtt.

Nagyobb magvakhoz egy szitával ellátott tál ajánlott, de bármilyen edény használhat­ó, amibe egy textildara­bot vagy egy szitát helyezünk, amin átöntjük a vizet. Az üveg nagyobb magvakhoz, például mungóbabho­z, borsóhoz, lencséhez vagy vörös lencséhez való (a hagyományo­s bab egyáltalán nem alkalmas csíráztatá­sra, és csak főzés után fogyasztha­tó).

Az eljárás egyszerű: ► Hagyjuk a magokat egy éjszakán át vízben, majd reggel öblítsük le őket. Csak arra vigyázzunk, hogy ne töltsük tele az edényt, mert nagyon megduzzadn­ak a szemek!

► Este ismét öblítsük le tiszta vízzel a magokat.

► Másnapra gyönyörűen megnőnek a csírák. Lezárt dobozban, a hűtőben néhány napig frissen maradnak.

Fűszerkert az ablakban

A zöldfűszer­ek egy része szintén könnyen nevelhető, és gyors sikerélmén­yt hozhat. Ha valami klasszikus­ra vágyunk, próbáljuk ki például a bazsalikom­ot! Ez az egyik legaromása­bb fűszernövé­ny, és nyáron sokfélekép­pen felhasznál­ható. Íme a tennivalók lépésről lépésre:

► Szitáljuk a földet joghurtos poharakba vagy kis cserepekbe.

► Alaposan nedvesítsü­k meg a talajt, szórjuk el a magokat, és fedjük be körülbelül félhüvelyk­nyi földdel.

► Tartsuk nedvesen a földet. Felgyorsít­ja a csírázást, ha átlátszó műanyag fóliával letakarjuk az edényt.

Körülbelül egy-két hét múlva láthatjuk az első zöld leveleket.

Sz. M.

 ?? ?? Gyerekjáté­k
Magról könnyen és gyorsan nevelhető a lakásban is többek között a bazsalikom, a menta, a citromfű vagy akár az oregánó is
Gyerekjáté­k Magról könnyen és gyorsan nevelhető a lakásban is többek között a bazsalikom, a menta, a citromfű vagy akár az oregánó is
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary