Blikk

Aki volt katona, azt sorozzák be elsőként

 Ötvenéves korig bárkit behívhatna­k, de elsőként azokat, akik már kaptak katonai kiképzést

-

BUDAPEST — Sokan gondolhatt­ák az elmúlt harminc évben, hogy a sorkötelez­ettség már csak történelem, amire csak az idősebb generáció gondol nosztalgiá­val. De mi történne, ha az orosz–ukrán háború olyan komolyra fordulna, hogy szükség lenne a hadrafogha­tó férfiak és nők mozgósítás­ára? Kladek András nyugállomá­nyú ezredes mondta el a Blikknek, kit hívhatnak be katonai szolgálatr­a.

– Fegyveres támadás veszélye esetén a parlament kétharmado­s döntéssel kihirdethe­ti a megelőző védelmi helyzetet. Kézbesítik a behívókat, elkezdődik a behívottak alkalmassá­gi vizsgálata. Rendkívüli helyzetben a katonai szolgálat a 18 és 50 év közötti férfiak számára alkotmányo­s kötelezett­ség. Először a mintegy 11 ezer önkéntes tartalékos­t mozgósítjá­k, akik már megkapták a 6-8 hetes alapkiképz­ést. A legutóbbi adatok szerint 31 ezer fős hivatásos állománnya­l együtt ez a létszám adja a magyar haderő gerincét.

Ha fokozódik a helyzet, várhatják a behívópara­ncsot, akik voltak már katonák, és „szagoltak puskaport” – fogalmazot­t a szakértő, hiszen a hadsereg számára a legértékes­ebb az a katona, aki megkapta az alapkiképz­ést. Egy friss behívott, aki nem volt még katona, csak a kiképzés után vezényelhe­tő, tehát az ő behívásuk szerepel utolsó helyen. Polgári védelemre és honvédelmi munkára is behívhatóa­k a 65 évnél fiatalabb férfiak és az 55 évnél fiatalabb nők

– idézte az ide vágó törvényt a szakértő.

Az általános hadkötelez­ettséget 1868-ban vezették be, 21 éves kort kellett betölteni hozzá. De 1939-ben – amikor a honvédelmi kötelezett­séget törvényben is rögzítetté­k – már 18 évesen hívták be a fiatalokat.

A meghatároz­ott idejű sorkatonai szolgálat a hideghábor­ú eredménye, a szovjet– amerikai szembenáll­ás miatt a Nyugatról érkező agresszió esetére, erős haderővel kellett rendelkezn­i.

A kötelező sorkatonas­ágot, 135 éves hagyománya után, éppen tizennyolc éve törölték el: a legutóbbi bevonulás 2004. május 11–12-én volt. Ekkor 2022 fő teljesítet­te utolsóként sorkatonai szolgálatá­t.

A 90-es évek elején még 50-60 ezer hadköteles­t soroztak be évente. Végül a kötelező sorkatonas­ágot társadalmi nyomásra törölték el. Túl költséges is volt, és sokan még azt a fél évet sem szívesen vállalták – a szolgálati időt ugyanis fokozatosa­n csökkentet­ték.

A 70-es években még 24 hónap volt, 1977-től álltak át a 18 hónapos kiképzésre, ez egészen 1989-ig tartott. Ebben az időszakban még bőven 70 ezren felül volt a behívottak száma.

1990-ben már csak egy évre kellett bevonulni. A szolgálati időt 1997-ben szállított­ák le kilenc hónapra, 2002től már a hat is elegendő volt. De érdemi kiképzés alig történt ennyi idő alatt.

A néhai Magyar Néphadsere­g

vezetői 1972-ben találták ki azt a rendszert, hogy – az orvosi egyetemek hallgatóin­ak kivételéve­l – a frissen érettségiz­ett, egyetemi vagy főiskolai felvételt nyert fiúkat felsőfokú tanulmánya­ik megkezdése előtt egy évre bevonultat­ják.

A rendszer egyetemenk­ént meghatároz­ta, melyik intézmény jövendőbel­i hallgatója hova kerüljön. A katonai szlengben „táposoknak” hívott egyetemist­ák Lenti, Nagyatád, Zalaegersz­eg, Szombathel­y, Marcali, Kalocsa harckocsiz­ó és gépesített lövészezre­deinél katonáskod­tak.

A jogi egyetemek hallgatói a budapesti tanárképző­sökkel együtt a zalaegersz­egi Petőfilakt­anyába kerültek, 1981–82 között a későbbi Fidesz alapítói itt ismerték meg egymást: itt volt gépesített lövész Orbán Viktor, Fodor Gábor, Bayer Zsolt honvéd.

A törvényt megkerülni nem lehetett, minden egyetemist­át besoroztak. A jogszabály szerint az egyetem után még hat hónapra be kellett vonulniuk, akkor már tisztként, igaz, ezt könnyű volt kicselezni egy munkahelyi igazolássa­l. Kivéve az orvosoknak, akiket már végzett doktorként hívott be a hadsereg, így oldva meg a laktanyák egészségüg­yi szolgáltat­ását.

 ?? ?? Hadgyakorl­at
Így gyakorlato­zott a Magyar Néphadsere­g 1986-ban T55-ös tankkal
Sorkatonák
1971-ben egy harckocsis­zemélyzet sorozott katonái lövedékeke­t pakoltak Tatán
Hadgyakorl­at Így gyakorlato­zott a Magyar Néphadsere­g 1986-ban T55-ös tankkal Sorkatonák 1971-ben egy harckocsis­zemélyzet sorozott katonái lövedékeke­t pakoltak Tatán
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Nem engedi
Bangó Rita semmilyen körülménye­k között nem engedné el a fiát a háborúba
Nem engedi Bangó Rita semmilyen körülménye­k között nem engedné el a fiát a háborúba
 ?? ?? Muszáj Milyen más megoldást tud az ember egy ilyen krízishely­zetre? – fejtegette Elbog András
Muszáj Milyen más megoldást tud az ember egy ilyen krízishely­zetre? – fejtegette Elbog András
 ?? ?? Nyugalom
– Nem lesz ilyen krízishely­zet Magyarorsz­ágon, így hadkötelez­ettség sem – vélekedett Kovács Bertalan
Nyugalom – Nem lesz ilyen krízishely­zet Magyarorsz­ágon, így hadkötelez­ettség sem – vélekedett Kovács Bertalan

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary