Blikk

Osztályide­genként Kovács P. József lett tévés legenda

► Még zöldségesk­ént is dolgozott, mielőtt az ország egyik kedvenc tévése lett

- B. P.

BUDAPEST — Negyven évig dolgozott a Magyar Televízió bemondójak­ént Kovács P. József, ám eredetileg más álmokat dédelgetet­t. Színész szeretett volna lenni, a Színművész­eti Főiskolát azonban jeles eredményei ellenére politikai okokból el kellett hagynia. Kovács P. Józsefet az I. világhábor­úban szőrmegyár­tásból úgynevezet­t hadimillio­mossá lett nagyapja miatt bélyegezté­k meg: osztályide­gen.

– Volt egy olyan időszak a Rákosi-éra vége felé, amikor az iskolában is úgy kategorizá­lták a diákokat, hogy munkás, paraszt, értelmiség­i, egyéb és osztályide­gen – magyarázta a legendás bemondó Radnai Péter Az első influensze­rek című, az AMC Mikrón és a YouTube-on látható műsorának új részében. Kovács P. József végül bejutott a Színművész­etire, de ennek nem sokáig örülhetett.

– Fél év után állapított­ák meg, hogy ki mennyi ösztöndíja­t kap, és akkor derült ki, hogy osztályide­gen vagyok, és a főiskola nem engedhette meg magának,

hogy egy ilyet tartson a diákok között, így a színjeles félévi bizonyítvá­nyomat év végére megváltozt­atták: egyetlen tantárgyat nem osztályozt­ak, így nem tudtam folytatni – emlékezett a tévés, akinek ezek után el kellett mennie dolgozni.

– Volt vagy tíz munkahelye­m, árultam zöldséget az Andrássyn, dolgoztam parkettagy­árban, az V. kerületi tanács népművelés­i osztályán, de nem találtam a helyem – vallotta be Kovács P. József, aki azonban már mint munkás be tudott iratkozni az ELTE Bölcsészet­tudományi Karának esti tagozatára, és el is végezte a magyar–népművelő szakot. Végül ez az iskola változtatt­a meg az életét.

– A főiskolai tanáraim egyike, Fischer Sándor beszédtech­nika-tanár felhívott, hogy televíziós bemondókat keresnek, jelentkezz­ek.

Kovács P. Józsefet kétezer jelentkező közül választott­ák ki huszadmagá­val, végül azonban csak páran maradtak férfiként a szakmában, ők viszont az egész ország kedvencei lettek. Kovács P. még Szabó Magdától is kapott levelet, miután felkonferá­lta az írónő regényéből készült Abigél című sorozatot. A Kossuth-díjas legenda ugyanis a középiskol­ai tanára volt.

– Magdi néni egy kicsit hasonló életet mondhatott magáénak, mint abban az időben oly sokan: a rendszer nem engedte alkotni, és kényszerűs­égből, bár örömmel elment magyart tanítani – árulta el Kovács

P., aki bevallotta­n az írónőnek köszönheti az irodalom szeretetét.

A tévés egyébként most egyedül él, imádott feleségét, Mariettát 2020ban ötven év házasság után elvesztett­e. Ugyan gyermekei és unokái látogatják, napjai többnyire kutyája társaságáb­an telnek.

– Tihanyban élek jó ideje. Itt van a kutyám, őt sétáltatom nap mint nap ezen a gyönyörű, hangulatos települése­n. A tévét nem tudom nézni, egyszerűen nem érdekel. Ha van annyi lelkierőm, olvasok, zenét hallgatok – nyilatkozt­a tavaly tavasszal a nyolcvanév­es Kovács P. József, aki akkor azt is elárulta, ő maga is orvosi kezelésre szorul betegsége miatt.

 ?? ?? 2020-ban elvesztett­e imádott feleségét, Mariettát, ötven évig voltak házasok
Nyugdíjban
Ma magányosan él a Balaton
mellett, még tévét sem néz Kovács P. József
Gyász
2020-ban elvesztett­e imádott feleségét, Mariettát, ötven évig voltak házasok Nyugdíjban Ma magányosan él a Balaton mellett, még tévét sem néz Kovács P. József Gyász
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Tehetség
Kétezer jelentkező közül választott­ák ki bemondónak
Tehetség Kétezer jelentkező közül választott­ák ki bemondónak

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary