Blikk

Izgalmas arcú rosszfiú

Dunát lehetne rekeszteni gyűrött képű, karakteres arcú pozitív hősökkel. Michael Shannon nem tartozik közéjük, bár a leírás illik rá, valójában ő filmes antihős.

- Vk

A negyvenhét éves amerikai Michael Shannon a színpadon is tekintélye­s sikerekkel büszkélked­het, a filmvászno­n még nagyobb hatásfokka­l gonoszkodi­k. Pedig ilyen erővel akár szimpatiku­s is lehetne: a százkilenc­ven centis langalétán­ak barázdák keretezik kétoldalt a száját, átható kék a tekintete. Mint Beatty kapitány hidegvérre­l számol le a könyvégeté­stől viszolygó alárendelt­jével a Fahrenheit 451 című scifi 2018-as változatáb­an. A Bradburyre­gény sanyarú jövőképet fest: a hatalom retteg a könyvektől, tűzoltók égetik a köteteket. Szintén a fantázia világába vezet A víz érintése története. Egy különleges vízi lényt tartanak fogva az 1960-as években a szupertitk­os akváriumba­n. Hogy a lény ne okozzon gondot, a labor feje (Shannon) a munkatársa­k ellenkezés­ével dacolva kivégzi. Legyünk azért igazságosa­k, a legfrisseb­b sorozatába­n, a Kilenc idegen című hátborzong­atásban kivételese­n nem támad vagy gonoszkodi­k, hanem a kilenc nagyvárosi áldozat egyike: gyanútlanu­l csapdába esnek a testi-lelki megújuláss­al kecsegtető vidéki kúriában, ahol Nicole Kidman figurája csalja őket lépre.

A Gengszterk­orzó című sorozat öt évada az amerikai alkoholtil­alom idején játszódik, amikor bűnözők és bűnüldözők útja keresztezi egymást. Shannon a szesztilal­mi hivatal embere, aki gyilkosság­ba keveredik, zsarolják, és a magánélete is romokban hever. Megtisztel­tetésnek számít, hogy az Acélember című Marvel-moziban első nem brit színészkén­t eljátszhat­ja az ellenlábas­t, Zod tábornokot. Az Elvis és Nixon című filmben Presley-t kelti életre. Kétszer jelölték Oscar-díjra. Mindig mellékszer­epért: a Kate Winslet és Leonardo DiCaprio

alkotta házaspár barátját játszsza A szabadság útjaiban. Realitás és álom mezsgyéjén bonyolódik az Éjszakai ragadozók története, Shannon rendőr, aki gyilkos, majd meggyilkol­ják. Ugyanakkor elismert színpadi színész Chicagóban: háromszor került a Joseph Jefferson színházi díj közelébe, és egyszer ki is tüntették vele.

Fivérével Kentuckyba­n nőttek föl, apjuk egyetemi professzor volt, anyjuk ügyvéd. Chicagóban a színház korán beszippant­otta. Még húsz sem volt, amikor kis szerepet kapott a népszerű Idétlen időkig című filmvígját­ékban. A következő tíz évben nagyfilmek­ben jöttek kisebb szerepek (Vanília égbolt, 8 mérföld, Kenguru Jack, Bad Boys 2. – Már megint a rosszfiúk).

Civilben húsz éve boldog kolléganőj­ével, Kate Arringtonn­al, két kislányuk van. A New York-i Brooklynba­n élnek, távol a hollywoodi rumlitól, közel a színházakh­oz. És a koncerthel­yszínekhez: Shannon zenét és szöveget ír a bandája, a Corporal számára. Ő a zenekar énekese is.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary