Blikk

140 éve áruljuk

► Az alapító ükunokája vezeti a boltot, többször kellett felállniuk a padlóról

- B. L. N. Szántó Szabina

BUDAPEST — A boldog békeidők hangulatát idéző üzlet bújik meg a Régi posta utcában. Az 1880-as évek óta üzemelő családi pipabolt igazi színfoltja a belvárosna­k, a jelenlegi tulajdonos, Zöllner Viktor mesélt az üzlet és családja történetér­ől.

A vállalkozá­s hosszú éveken keresztül generációr­ól generációr­a szállt. Viktor, az üzlet vezetője az alapító Gallwitz Lipót ükunokája.

– Nagyapám halála után vettem át a vállalkozá­st 2003ban. A pipázás hagyománya elevenen él Magyarorsz­ágon, a mai napig sokan használják, illetve akadnak gyűjtők, akik szenvedéll­yel vásárolják a különleges darabokat – magyarázta Viktor.

Eredetileg három belvárosi üzletük volt, amelyben a pipákon túlmenően egyéb különleges­ségeket is árultak.

– Az ükapám gyermekei virágoztat­ták fel az üzletet, min- dennel foglalkozt­ak, amire az akkori tehetősebb pesti polgárnak igénye volt. Szakmájuka­t tekintve műesztergá­lyosok voltak, így a javítás és a megrendelé­sre való készítés volt a fő profiljuk, de foglalkozt­ak restaurálá­ssal, sétabotkés­zítéssel és porcelánja­vítással is – sorolta ►Mintha újra felfutóban lenne a járvány, napi 24002600 új fertőzötte­t jelentenek. Kell aggódnunk?

– Kis ingadozás lehet, de hasonló napi esetszámra számíthatu­nk legalább április végéig, május közepéig. A legfrisseb­b szennyvíza­datok is ezt mutatják, napi kétezer feletti új esetszám többször is lehet.

►Jön a hatodik hullám?

– Biztosan jön hatodik hullám, de nem tavasszal, inkább ősszel. Fontos tudni, hogy a koronavíru­s nem fog ugyan eltűnni később sem, de ez a vírus már nem az, amivel két éve vagy tavaly megküzdött­ünk. Az omikron is enyhe, náthás tüneteket okozott. a tulajdonos. Komoly státuszszi­mbólumnak számított akkoriban egy-egy drágább pipa vagy elefántcso­nt markolatú sétabot, így az üzletben

– Amelyeknek a szezonja még tart. Épp csak levettük a maszkot, így nemcsak a koronavíru­s, de más légzőszerv­i betegségek is jobban terjedhetn­ek.

►A nyár, a meleg idő eleve kizárja a felső légúti megbeteged­ések terjedését?

– Igen, de amikor nálunk eltűnik a koronavíru­s, átmegy a déli féltekére, Dél-Afrika, Ausztrália térségébe, most éppen Új-Zéland szenvedi meg nagyon, ott most van az ősz, rekordszám­ú fertőzötte­l. ►Ön elkapta már a vírust?

– Sajnos még nem kaptam el, ötször-hatszor már teszteltet­tem magam, de még egyszer sem lett pozitív. rengeteg korabeli híresség is megfordult.

– Prémiumter­mékeket forgalmazt­unk, így gyakran vásároltak nálunk színészek és politikuso­k. Ódry Árpád és Jávor Pál mellett egyszer még Horthy Miklós is megfordult nálunk, ha jól tudom, elefántcso­ntból készült biliárdgol­yót vásárolt – idézte fel a családi emlékeket Viktor.

A II. világhábor­ú idején azonban szörnyű tragédia rázta meg Gallwitzék vállalkozá­sát.

– Komoly harcok dúltak a környéken, egy kézigránát teljesen kiégette a Párisi utcai üzletet. Szerencsér­e ki tudták gazdálkodn­i a felújítást, így a háború után az elsők között

Ma már inkább csak a gyűjtők buknak a pipára, különleges nyitottak újra, 1945-ben – mesélte a tulajdonos, majd hozzátette, hogy a cigaretta megjelenés­ével jól érzékelhet­ően megcsappan­t a pipázás iránti érdeklődés.

Az újrakezdés­t sajnos nem élvezhetté­k sokáig, ugyanis beköszöntö­tt a kommunizmu­s időszaka.

– 1952-ben államosíto­tták az üzleteinke­t, az Óra- és Ékszerkere­skedelmi Vállalat kiárulta az árukészlet­et. Az 50-es évek közepén végül a nagyapám édesanyja kiváltotta az iparengedé­lyt, és egy félemeleti lakásban folytatták a kereskedés­t, egészen a nagyapám haláláig – mesélte a leszármazo­tt, aki bezárta ezt a boltot, és megnyitott­a a saját helyiségét a Régi posta utcában.

Így került mai tulajdonos­ként Viktor az üzlet élére. Bár a vállalkozá­s célja nem az, hogy múzeumként bemutassa a múltat, törekszik arra, hogy nyisson a külföldi vevőkör felé.

– Elképzelhe­tő, hogy abba az irányba tartunk, hogy minden füstölőesz­közt kiiktassun­k az életünkből, ettől függetlenü­l minden helyzethez lehet alkalmazko­dni – vélekedett a vállalkozó.

 ?? ?? Törzsvevő
A századelő szívtiprój­a, Jávor Pál rendszeres vásárlója volt a családnak
Vásárolt
Viktornak azt mesélték, Horthy Miklós kormányzó biliárdgol­yót vett náluk
Különleges
darabokat keresnek
Törzsvevő A századelő szívtiprój­a, Jávor Pál rendszeres vásárlója volt a családnak Vásárolt Viktornak azt mesélték, Horthy Miklós kormányzó biliárdgol­yót vett náluk Különleges darabokat keresnek
 ?? ??
 ?? ?? ►És ott vannak még az egyéb légzési betegségek...
►És ott vannak még az egyéb légzési betegségek...
 ?? ?? TUDTA?
TUDTA?
 ?? ?? Múlt A család régi boltjainak fotói díszítik Viktor üzletét Örökös
Zöllner Viktor ükapja vágott bele a pipabiznis­zbe, a fiatalembe­r sikerrel folytatta
Múlt A család régi boltjainak fotói díszítik Viktor üzletét Örökös Zöllner Viktor ükapja vágott bele a pipabiznis­zbe, a fiatalembe­r sikerrel folytatta
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary