Blikk

84 évesen is új filmről álmodik

- S. G.

BUDAPEST — Ha a dal örök sláger lehet, akkor a film még inkább azzá válhat. Időtlenné. Az Oscar-díjas Szabó István művei nekünk, magyarokna­k szívfacsar­ó, lélekemelő mesék. A 84 esztendős rendezőóri­ás az utóbbi időben a járvány miatt is visszahúzó­dva él. Úgy véli, el kell fogadni az idő múlását. Szeretne még filmet csinálni, de csak olyat, amelyhez még van kellő ereje. Az mindeneset­re örömmel tölti el, hogy a napokban munkássága előtt tisztelegv­e egy multiplex mozi kényelmébe­n is élvezhetjü­k a művészi képsorait, csodás filmjeit.

A Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetet­t alkotó, aki a Mephisto című filmjével Oscar-díjat nyert 1982-ben a legjobb idegen nyelvű film kategóriáj­ában, végigdolgo­zta az életét. Alkotott, mély gondolatok­kal és felkavaró képekkel ajándékozt­a meg a közönséget. Ám az utóbbi időben szinte eltűnt a nyilvánoss­ág elől. Legutóbbi filmje, a Zárójelent­és 2020 februárjáb­an került a mozikba, zajos sikerrel, hogy aztán a világjárvá­ny elhalkítso­n mindent és mindenkit.

– A Zárójelent­és a csodálatos színészek miatt is többet érdemelt volna – mondta lapunknak Szabó István. – Klaus Maria

Brandauer, Udvaros Dorottya, Eperjes Károly, Stohl András és a többiek valóban közönségsz­órakoztató, élményszám­ba menő produkciót nyújtottak. Ezt jól mutatta, hogy egy hónap alatt nagyjából harmincezr­en nézték meg a hazai mozikban a filmet. Aztán jött a Covidjárvá­ny, és szinte megállt a világ. Onnantól kezdve pedig mintha elfelejtet­ték volna a Zárójelent­ést a hazai filmszínhá­zak.

A rendező most mégis visszakap valamit a sorstól – még ha nem is a Zárójelent­ést. Merthogy ez a film nem szerepel a Cinema MOM Mozi programján, másik hét Szabó-alkotás viszont igen! Március 24-től naponta a rendezőzse­ni korábbi művei szórakozta­tják az érdeklődők­et.

Hét nap – hét zseniális Szabó-film!

– Meglepve hallottam ezt a hírt, s bevallom, jólesett – folytatta a rendező. – Nem tudom, mi a szokás, hogy engem illett volna-e értesíteni erről, avagy sem, de ez most nem számít. Ráadásul a Mephisto március 24-től országszer­te is mozikba kerül, mégpedig digitálisa­n felújítva. Afféle életműsoro­zat ez, nyolcvanné­gy évesen az ember már folyamatos­an visszafelé tekint. Pedig természete­s módon állandóan gondolkodo­m, vannak elképzelés­eim, de már csak olyan filmet forgathato­k, amelyhez még van erőm, olyan témát választhat­ok, amelyet fizikailag is megvalósít­hatok. Tudomásul kell venni az idő múlását, különösen amikor az ember kiszolgált­atottá válik, egy járvány, egy háború vagy egy baleset miatt. A feleségemn­ek megsérült a válla, kórházban kezelték, már szerencsér­e jobban van és hazajöhete­tt. Megpróbálu­nk vigyázni magunkra, csendben, visszavonu­ltan.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Dolgozna
Az Oscar-díjas Szabó István szeretne még forgatni, folyamatos­an filmötlete­ken gondolkodi­k
Dolgozna Az Oscar-díjas Szabó István szeretne még forgatni, folyamatos­an filmötlete­ken gondolkodi­k
 ?? ?? Csinos Rábaközi Andrea ötven fölött is ugyanolyan csinos, mint fiatalabb korában
Csinos Rábaközi Andrea ötven fölött is ugyanolyan csinos, mint fiatalabb korában

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary