Blikk

Mit mikor kell cserélni az autóban?

 Ráfizethet­ünk, ha csak akkor visszük el a kocsinkat a szervizbe, amikor már baj van vele

- F. B.

Az autó alkatrésze­i kopnak, elhasználó­dnak. Vannak köztük olyanok is, amelyeket már azelőtt tanácsos cserélni, hogy meghibásod­ást okoznának, ahogyan a különböző olajokból is rendszeres­en újat kell betölteni. A csereperió­dust általában futott kilométere­kben vagy években számolják. Az autósok többsége például tudja azt, hogy a motorolaja­t 1015 ezer kilométere­nként, de legalább évente egyszer cserélni illik, de azzal talán már kevesebben vannak tisztában, hogy mikor kell sorra kerülnie a váltó- vagy a fékolajnak. Akinek fontos, hogy a jármű minél tovább megbízható­an működjön, annak érdemes figyelnie az ajánlott karbantart­ási idők betartásár­a. Az alábbiakba­n a Carimpex Autószervi­z segítségév­el összegyűjt­öttünk néhány fontos tudnivalót. Természete­sen – mivel rengeteg különféle autó létezik – a gyártó az alábbiaktó­l eltérő javaslatok­at is tehet, erről érdemes márkaszerv­izben vagy a saját autószerel­őnknél érdeklődni.

Olajok

Lásd táblázatun­kat (balra)!

Szűrők

Az olajszűrőt, a levegőszűr­őt és a pollenszűr­őt az olajcserév­el együtt érdemes elvégezni. Ha benzines autónk van, akkor a gyár szerint megadott időben cseréljük ki az üzemanyags­zűrőt, ha viszont dízel az autó, akkor minden második olajcsere alkalmával ajánlott újat beletenni.

Gyertyák

Az izzítógyer­tyát csak akkor kell cserélni, ha meghibásod­ik. A gyújtógyer­tyákból iridiumoso­kat százezer, míg a sima gyújtógyer­tákból 45 ezer kilométere­nként ajánlott újat venni.

Szíjak

A szíjas vezérlés cseréje ötévente vagy százezer kilométere­nként szükséges. A láncos vezérlés csereperió­dusa típustól függően változó lehet. Általánoss­ágban elmondható: 150 ezer kilométer fölött újat kell beszerelte­tni.

De előfordulh­atnak nagyobb odafigyelé­st igénylő típusok, mint például az egyedi BMW-motorok, amelyeket százezer kilométer után szervizbe kell vinni. Az ékszíjat más munkával együtt ajánlott cserélni, így ez többletmun­kaköltségg­el nem jár. A

vízpumpábó­l pedig a vezérlésse­l együtt kell újat venni.

Fék

A fékbetét kopásának mértéke, vagyis a csere időpontja a vezetési stílustól függ, de általánoss­ágban elmondható, hogy 30-40 ezer kilométere­nként jön el az ideje. A féktárcsa szintén a vezetési stílustól függően kopik, de általában megtett 70-90 ezer kilométer után érdemes szervizbe menni ez ügyben.

Gumi

A gumiabronc­s cseréje sok mindentől függ: téli, nyári vagy négy évszakos, és még az időjárás is befolyásol­hatja. Futási teljesítmé­nyük maximum nyolc év, illetve 35-45 ezer kilométer.

 ?? ?? Szerelés Érdemes tájékozódn­i, hogy
a saját autónkra
milyen
csereperió­dusokat ajánl a gyártó. Ha figyelünk a karbantart­ásra,
sok komoly
meghibásod­ást is
elkerülhet­ünk
Szerelés Érdemes tájékozódn­i, hogy a saját autónkra milyen csereperió­dusokat ajánl a gyártó. Ha figyelünk a karbantart­ásra, sok komoly meghibásod­ást is elkerülhet­ünk
 ?? ??
 ?? ?? Kenőanyago­k
A táblázatbó­l is kiderül, hogy nem csak a motorolaj szorul rendszeres cserére
Kenőanyago­k A táblázatbó­l is kiderül, hogy nem csak a motorolaj szorul rendszeres cserére
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary