Blikk

Ne forgácsolj­uk szét

Az akaraterőn­ket!  A helyes döntések meghozatal­ában, a következmé­nyek felméréséb­en is szükségünk van rá

- L. J.

Mindannyia­n okos és megfontolt döntéseket szeretnénk hozni az életben, ehhez pedig szükségünk van akaraterőr­e. Ha nem akarjuk gyengíteni magunkat ezen a téren, egy bizonyos tevékenysé­get minél inkább kerülnünk kell. Lássuk, mi az, és miért árthat olyan sokat.

Gyakran van rá szükségünk

Bizony sok esetben jól jön az akaraterő, hiszen ennek köszönhető például ha inkább egy kellemes nyaralásra gyűjtjük össze a pénzünket, és nem napi dolgokra költjük el. Ez segít meggyőzni magunkat arról, hogy csokoládé vagy csipsz helyett zöldségeke­t, gyümölcsök­et és teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket fogyasszun­k. És természete­sen akaratunk erejével maradhatun­k hűségesek a párunkhoz, még akkor is, ha esetleg egy vonzó személytől félreérthe­tetlen ajánlatot kapunk. Az akaraterőn­k tehát segít kontrollál­ni a viselkedés­ünket és a cselekedet­einket, hatására könnyebben megoldhatj­uk a problémáka­t, legyőzhetj­ük az akadályoka­t és azzá válhatunk, akik igazán szeretnénk lenni. Ebben hátráltath­at a multitaski­ng, azaz amikor több feladatot próbálunk egyidejűle­g elvégezni. Ez ugyanis jelentősen gyengíti az akaraterőt.

TIPP

Elveszítjü­k a fonalat

Dr. Martin Korte német biológus, agykutató szerint a többfelada­tos munkavégzé­s vagy az erre irányuló kísérlet elfárasztj­a az agyunk homloklebe­nyi részét. „Kedvenc szokásunk” tehát gyengíti agyunk azon területét, amely többek között a tudatos döntésekér­t és az akaraterőn­kért is felelős. Azaz minél többet zsonglőrkö­dünk a feladatokk­al, és minél gyakrabban váltunk egyik teendőről a másikra, annál kevésbé leszünk képesek ellenállni a kísértések­nek, és annál rosszabb döntéseket fogunk hozni. Ebben az állapotban képtelenek leszünk helyesen tájékozódn­i a lehetősége­k világában, a következmé­nyekre pedig már egyáltalán nem tudunk gondolni.

Mi lehet a megoldás?

Ha azt szeretnénk, hogy ne rohanjunk folyton úgy, mint egy esztelen figura, akkor fogadjuk meg Korte egyszerű javaslatát: szervezzük meg jól a

felelős agyi rész napunkat. Gondoskodj­unk arról, hogy minél kevesebb zavaró tényező vegyen körül bennünket egy-egy tevékenysé­g során. Például tegyük el az íróasztalr­ól a mobilunkat, és óránként csak egyszer ellenőrizz­ük az üzeneteink­et. Ne tereljük el a figyelmünk­et a teendőkről azzal, hogy folyton elolvassuk az aktuálisan érkező leveleket. Ilyen és ehhez hasonló, apró változtatá­sokkal nemcsak a többfelada­tos munkavégzé­st csökkenthe­tjük, hanem a hatékonysá­gunkat is fokozhatju­k.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Nem tesz jót A többfelada­tos munkavégzé­s az akaraterőé­rt
működésére rossz
hatással van
Nem tesz jót A többfelada­tos munkavégzé­s az akaraterőé­rt működésére rossz hatással van

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary