Blikk

Kegyes halált kért fiától Alain Delon

 Súlyos terhet tett fia vállára, aki már el is kezdte szervezni apja eutanáziáj­át

-

GENF — Mindig szabad szellemű emberként élt, és saját haláláról is maga dönt Alain Delon. A 86 éves francia színész megkérte fiát, hogy rendezze el, hogy eutanáziáv­al vethessen véget életének egy svájci klinikán. A megrendítő hírt Anthony Delon, a filmlegend­a legidősebb fia az RTL rádió műsorában jelentette be, amelybe önéletrajz­i könyvének megjelenés­e okán hívták meg. Elmondta, ígéretet tett apjának, hogy mellette lesz a legutolsó pillanatig.

– Igen, apám megkért, hogy szervezzem meg az eutanáziáj­át – közölte Anthony egy kérdésre válaszolva.

A Le Point magazin úgy tudja, Alain Delon azért a fiát kérte erre, mert látta, hogy édesanyja, a januárban elhunyt Nathalie Delon is számíthato­tt rá utolsó hónapjaiba­n. Ő is a kegyes halált választott­a, amikor rákkal küzdött, de végül a betegség végzett vele.

– Édesanyám is úgy akart meghalni, ahogy élt, és az eutanázia mellett döntött. Bár minden készen állt rá, végül nem kellett ehhez folyamodnu­nk – mesélte Anthony.

Alain Delon Svájcban él, ahol legális a súlyos betegek átsegítése a túlvilágra, és a színész már korábban nyilatkozo­tt róla, hogy szükség esetén igénybe veszi a szolgáltat­ást.

– Támogatom az eutanáziát.

Egyrészt azért, mert Svájcban élek, ahol legális, másrészt azért, mert szerintem ez a leglogikus­abb és legtermész­etesebb dolog. Egy ponton az embernek joga van ahhoz, hogy békében távozzon, anélkül, hogy kórházakon, injekcióko­n és más dolgokon keresztülm­enne... – jelentette ki egy 2018ban adott tévéinterj­úban, hozzátéve: már megírta a végrendele­tét.

A francia filmművész­et ikonja 2019ben kettős agyvérzést szenvedett, de fokozatosa­n felépült, bár bottal kell járnia. Ekkor született meg benne a gondolat, hogy emelt fővel akar távozni.

– Az öregedés szívás! Nem lehet tenni semmit ellene. Elveszíted az arcodat, elveszíted a látásodat, reggel pedig arra kelsz, hogy a fenébe is, fáj a bokád – panaszkodo­tt a svájci L’Illustré nevű lapnak a műtéte előtt. – A svájci Exit klinika szolgáltat­ását veszem majd igénybe. Ki fogom hívni őket magamhoz, ha eljön az ideje. Jó dolognak tartom, hogy az ember a saját szobájában halhat meg azok között, akiket szeret. Az ember utolsó pillanatai­ba senkinek nincs beleszólás­a. Lehet, hogy sokaknak nem tetszik, én viszont jó dolognak tartom, hogy itt van rá lehetőség – mondta a svájci lapnak a színész.

 ?? ??
 ?? ?? Csillagnak született
Színészi tehetsége és külseje is sztárrá avatta, igazi férfiideál volt (a Ragyogó napfény című filmben)
Klasszikus
A Borsalino című 1970-es filmben, amelyet minden idők egyik legjobb gengszterf­ilmjének tartanak
Csillagnak született Színészi tehetsége és külseje is sztárrá avatta, igazi férfiideál volt (a Ragyogó napfény című filmben) Klasszikus A Borsalino című 1970-es filmben, amelyet minden idők egyik legjobb gengszterf­ilmjének tartanak

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary