Blikk

Tízezernyi aktivistát vetnek be a pártok

Elvárás mindenhol, hogy minél több embert vigyenek szavazni

- B. L. N.

A többség mostanra már tudja, kire fog szavazni vasárnap, immár a többiekért folyik a harc. MárkiZay Péter napi 6 várost is megjár, Orbán Viktor bárhol felbukkanh­at.

De ez nem elég: totális a mozgósítás a kampány utolsó hetében, aktivisták ezrei lepik el az utcát, csengetnek be az otthonokba, hogy az utolsó pillanatok­ban is pártjuk igazáról győzzék meg a választóka­t, a pártok vezető politikusa­i napi 4-5 városban is megjelenne­k. Létszámban hasonlóak az arányok, a Fidesz– KDNP-t tízezer aktivista segíti, az ellenzék szintén tízezer embert számláló, úgynevezet­t „meggyőzésk­ommandója” jár majd házról házra, a leginkább kétesélyes körzetekbe­n. A lehető legvilágos­abb, legegyszer­űbb üzeneteket adják át: míg a Fidesz–KDNP számára április 3. a háború és béke közötti választást jelenti, az ellenzék szerint a keleti és nyugati értékrende­k mellett vagy ellen voksolunk.

– Az utolsó héten milliós nagyságren­dben keressük fel a választóka­t, maga Orbán Viktor is. Három fő módszerrel kampányolu­nk, személyese­n, telefonon, illetve e-mailen – mondta el kérdésünkr­e Deutsch Tamás, a Fidesz EPképvisel­ője. – Új, világmegvá­ltó gondolatok­ra az utolsó napokban már nincs szükség, ha azokat a kampány 50 napja vagy a megelőző négy év alatt nem sikerült átadnunk, akkor nem dolgoztunk jól.

A kormánypár­t fő arcainak tartalmain­ál elvárják a többi fideszes politikus kommentjét, megosztásá­t, a szimpatizá­nsoknak pedig 10 pontos kiskátét adtak ki, mit tehetnek a győzelemér­t, ezt hirdetik is a pártközeli szervezete­k. Például győzzék meg rokonaikat, barátaikat, menjenek el szavazni, a bizonytala­nokat pedig arra, hogy a Fideszre. „Lájkolj, ossz és kommentelj a Facebookon!” – szól például a 3. pont, de kitérnek arra is: kerüljék az olyan embereket, akiket úgysem győzhetnek meg.

Orbán Viktor napi legfeljebb 7 posztot közöl a Facebookon. Ezzel szemben Márki-Zay Péter már napi 15 tartalmat is megoszt. Anyagi okokból az ellenzék erősebben használja a közösségi médiát. Tájékoztat­ásuk szerint alig 2000 plakáthely­et kaptak az országban, szemben a Fidesz tízszer ennyi helyével, ezért hangosbemo­ndós kisbuszokk­al turnéznak az országban: 30 ilyen járművet indítanak el 1200 településr­e. A megafonba három legfőbb üzenetüket kiáltják, „Orbán Putyin embere”, „Orbán nem tudja megoldani a megélhetés­i válságot”, „Orbánnak már nem ad pénzt az unió”. Emellett a híveiknek három embert kell meggyőzniü­k a szavazásra.

 ?? ?? Szelfi
Márki-Zay Péter napi tizenöt posztot jelentet meg oldalán, és járja az országot
Szelfi Márki-Zay Péter napi tizenöt posztot jelentet meg oldalán, és járja az országot

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary