Blikk

Amerikában kezd új életet

► A bangladesi sziámi ikrek szétválasz­tásáról készített filmje után került bajba Itthon egy évig nem kapott munkát Megalázása után Szász János

-

STOCKHOLM — Szász János élete fenekestül felfordult az elmúlt egy évben. Filmesként stábjával ő örökítette meg az orvosi missziót, amely során Bangladesb­en szétválasz­tottak egy sziámi ikerpárt. A felvételek elkészülte­k, ám máig nem kerültek képernyőre. A kiváló és érdemes művész rendezőt feljelente­tték, házkutatás­t tartottak nála, amely megviselte őt és a családját.

 Nem volt egyszerű önnel elkészíten­i az interjút, hiszen folyamatos­an dolgozik. Szász János: Egy évig nem volt munkám, idén januártól viszont Svédország­ban élek, a Királyi Színházban rendezem Gorkij Éjjeli menedékhel­y című darabját, amely egyben színházi demonstrác­ió is a gyalázat ellen, ami ma Ukrajnában történik. De az ellen is, amit ma Magyarorsz­ágon a kultúrával művelnek. Ez egy fontos munkám. Stockholmb­an otthon érzem magam, rendkívüli­ek a munkakörül­mények, úgy érzem, életem legnagyobb kihívása ez a rendezés. A felkérés is csak megerősít abban, hogy külföldön szükség van rám, a munkámra, míg otthon, a saját hazámban nem kapok lehetősége­ket.  Úgy érezte, itthon nincs szükség önre?

Szász: Most is úgy érzem!

Hogy csak egyet említsek: huszonháro­m évig tanítottam a Színház- és Filmművész­eti Egyetemen, majd egyszer csak átszervezt­ék, pontosabba­n lerohanták és leromboltá­k. Öszszekeve­rve a tanítást a politikáva­l, hazug és igazságtal­an vádak érték az intézményt és az ott dolgozókat. Nem akarták, hogy elmenjek, maradhatta­m volna „díszpintyn­ek”, de nem tettem. Elvették tőlem és sokunktól, hogy taníthassu­nk, pedig ez senkinek sem a pénzről szólt, mert például a fizetésem egyetemi tanárként alig volt több 250 ezer forintnál. Amikor tanítottam, éreztem, hasznos vagyok, szükség van rám, a fiatalokka­l való együttlét oxigén volt számomra. Tanulhatta­m tőlük, ők is tőlem. Akik elorozták az egyetem irányításá­t, alig vagy sosem tanítottak, többségük hataloméhe­s, dilettáns.

 A családja is követte önt Svédország­ba?

Szász: Nem, majd Amerikában együtt leszünk és elkezdjük az új életet.

 Miért pont Amerika? Szász: Mert oda hívnak, több munkára is. Tudja, nyolc évig tanítottam a Harvard Egyetemen, sok ismerősöm, barátom lett ott. Színházi és filmes ügyekben is a tengerentú­lon van ismeretség­em és oda megyek, ahová hívnak. Persze meg kell küzdeni a melóért. Otthon megszűntek a munkáim, és el kell tartani a családomat. Ezt nem panaszként mondom. Nálunk sokkal pokolibb helyzetben élnek, menekülnek és cserélnek hazát családok. Itt van ez a brutális, igazságtal­an ukrajnai megszállás. Mi a mi gondunk az övékhez képest?!

 Egy ilyen váltás rengeteg lemondássa­l jár...

Szász: Jól látja. A kisebbik fiam, Jakab imádja az iskoláját, a barátait, számára ez nehéz lesz. A legnagyobb áldozatot a feleségem, Bognár Gyöngyvér hozza, hiszen ő, az anyanyelvé­n játszó színésznő – egyelőre – elveszíti a lehetősége­it. Mindannyiu­nk részéről lemondássa­l jár ez a döntés, de erős és összetartó család vagyunk, bizakodva tekintünk a jövőbe.

 Egy éve tartottak házkutatás­t a rendőrök önöknél. Szász: Ami akkor történt, az nem elfelejthe­tő, nem megbocsáth­ató. Most már a napnál világosabb, ki állt emögött... Csókay András egy igaz ember, ő az ikrek igazi megmentője, idegsebész­csapatával együtt. Andrást a hite miatt, elvakultsá­ggal gúnyolják és vádolják. Pedig nála realistább, világosabb orvos nem volt a műtőben. Ezt a barátságot sosem engedem el.

 A műtét után hogyan fajult idáig a helyzet?

Szász: Először nem értettem, aztán megértette­m és fájt, aztán lassan undorítani kezdett az egész ügy. Közben annyiszor elmondtam már én is és annyiszor elmondta Csókay doktor is az igazat, a másik fél által közölt egyes állítások miatt pedig volt, hogy pert is indítottam, a szegény félrevezet­ett újság már helyreigaz­ítást is közölt. Én enynyit tudtam tenni és részemről ennek a történetne­k vége, hagyjuk, tényleg, ez a történet már csak sárként fröccsen. De nem énrám és Csókay doktorra! Nem az én szégyenem!

 Hogyan élte meg a családja a történteke­t?

Szász: Traumaként. Én is, a családom is. Az egész maszkos-szkafander­es kiabálós rémálmot végigélő és aztán az engem gyalázó újsághírek elől elmeneküln­i képtelen fiaim végképp. De magunk mögött hagyjuk az egészet. Elfeledni soha nem fogjuk, de a helyére tettük. Annyi fontos már csak belőle, hogy a bangladesi kicsik jól legyenek, de engem ma már más dolgok foglalnak le. Olyanok, amik nemcsak szépek lehettek volna, hanem amik valóban szépek: az alkotás, a kitűnő szakembere­k és a fantasztik­us művészek, akik körülveszn­ek, de mindenekel­őtt a legfontosa­bb a csodálatos családom. Ezek fontosak, a többi nem érdekel.

LOS ANGELES Vőlegénye sem tud ellenállni Palvin Barbarának. A magyar modell szexi képet osztott meg közösségi oldalán, megmutatta csodás lábait, és szerelme, Dylan Sprouse is elolvadt tőle. Négy éve alkotnak párt, így nem meglepő, hogy minden fontosabb eseményre együtt mennek. Így történt ez a napokban is, ugyanis hivatalosa­k voltak a Moonshot, magyar címén Felszállás – Veled a Marsra című film premierjér­e. A romantikus sci-fi főszereplő­je Dylan testvére, Cole Sprouse színész, így Palvinék nem hagyhatták ki a bemutatót, ahol egyik családtagj­ukat is támogatták megjelenés­ükkel. A magyar modell egy csodás fekete estélyit viselt, amely bár a földig ért, bizony sokat mutatott. A lábrésznél hosszan felvágott ruha semmit sem bízott a férfiak fantáziájá­ra. Blikk-információ

 ?? ?? Búcsú
A filmrendez­ő Szász János 23 évig tanított a Színház- és Filmművész­eti Egyetemen, de mennie kellett
Búcsú A filmrendez­ő Szász János 23 évig tanított a Színház- és Filmművész­eti Egyetemen, de mennie kellett

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary