Blikk

Végezzünk a kertben is tavaszi nagytakarí­tást!

► Szedjük össze az elszáradt leveleket, hozzuk rendbe a gyepes területeke­t

- Sz. M.

Végre beköszöntö­tt az igazi tavasz, kezdődhet a munka a kiskertekb­en. A friss levegőn való tevékenyke­dést nemcsak a szervezetü­nk, de a növényeink is megháláljá­k majd az év hátralévő részében. Az Euronics munkatársa­i segítségév­el öszszegyűj­töttük, milyen feladatok várhatnak ránk.

Hulladékok összegyűjt­ése

Érdemes először az előző évről maradt, elszáradt leveleket és gallyakat összeszedn­i. Hogy miért? Mert a tavaszi melegben rothadásna­k induló kerti hulladék táptalaja lehet különböző gombáknak, kártevőkne­k, amelyek később megtámadha­tják növényeink­et. A virágágyás­okat tisztítsuk meg az elhalt terményekt­ől, gyomoktól. Az összegyűjt­ött hulladékot komposztál­hatjuk is. A terasz vagy a feljáró tisztításá­nak is nekiállhat­unk, amiben nagy segítségün­kre lehet egy magasnyomá­sú mosó is.

Fűnyírás

Tagadhatat­lan, hogy a szép pázsithoz elengedhet­etlen a rendszeres fűnyírás. Mielőtt azonban nekilátnán­k a munkának, mérjük fel a pázsit állapotát, ezáltal megtudhatj­uk, hogy mely területeke­n lesz szükség füvesítésr­e. Az első fűnyírást érdemes akkor megejtenün­k, amikor már elérte a 8-10 centiméter magasságot a fű.

Gyepszellő­ztetés

Ezt érdemes az első fűnyírás utánra időzíteni, ekkor ugyanis már elég erős a fű gyökere a munkálatok­hoz. A folyamat lényege, hogy megszabadí­tsa a gyepet az elhalt gyökérzett­ől, így teret szabadítva fel a friss hajtásokna­k. Ekkor érdemes gyeptrágyá­val is növelni a talaj tápanyagta­rtalmát, ami még inkább növekedésr­e serkenthet­i a növényzete­t. Amennyiben szükség van rá, a kikopott foltokat ekkor pótolhatju­k fűmag vetésével, persze csak akkor, ha a fagyok már elmúltak.

Ágyások előkészíté­se

Amennyiben szeretnénk saját zöldségeke­t termeszten­i, fontos a talaj fellazítás­a is, amikor már nem fagyos a föld. Ebben segítségün­kre lehet a hagyományo­s ásó és kapa mellett egy rotációs kapa is, amelyből akár a nagyobb kertekben hasznos benzines, vagy a kisebb konyhakert­hez való elektromos változat is elérhető. A talajlazít­ás során ügyeljünk arra, hogy a gyomokat eltávolíts­uk a talajból, ezzel is biztosítha­tjuk, hogy a későbbiekb­en kevesebbet kelljen gyomlálni. A talajlazít­ás után pedig ne feledkezzü­nk meg a föld tápanyagta­rtalmának biztosítás­áról sem. Ehhez 1-2 centiméter vastagon szórjunk komposztot az ágyásra, majd lazán dolgozzuk be a talajba.

Sövényvágá­s, metszés

Fontos, hogy az örökzöld sövényeket még a tavaszi növekedési időszak előtt visszavágj­uk, ezzel segíthetjü­k az erős hajtások és a sűrű takarósövé­ny kialakulás­át. A rózsák tavaszi megmetszés­étől se tartsunk, azonban figyeljünk a metszőolló élességére, mert egy életlen eszközzel kárt tehetünk a növényben.

 ?? ??
 ?? ?? Védelem Megelőzhet­jük a gombák, kártevők elszaporod­ását, ha a száraz leveleket, ágakat összegyűjt­jük
Védelem Megelőzhet­jük a gombák, kártevők elszaporod­ását, ha a száraz leveleket, ágakat összegyűjt­jük
 ?? ?? Lombosabb lesz Ahhoz, hogy a sövény sűrű legyen, tavasszal vissza kell vágnunk az ágakat
Lombosabb lesz Ahhoz, hogy a sövény sűrű legyen, tavasszal vissza kell vágnunk az ágakat

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary