Blikk

Búcsúzik a 2022-es politikai osztály

Legtöbbjük a korábban szerzett szakmájába tud viszszaáll­ni dolgozni

-

BUDAPEST — Megannyi ismerős arc, évtizedeke­n át jelen voltak szinte minden parlamenti közvetítés­ben. Mandátumuk lejár, képviselők­ént a 2026-os választáso­k után kerülhetne­k vissza a padsorokba. De addig mihez kezdenek?

Boldog István mezőgazdas­ági gépszerelő­ként került a parlamentb­e, 2010 óta a Fidesz képviselőj­e. Korrupciós büntetőelj­árás gyanúsítot­tjaként töltötte utolsó napjait a padsorokba­n. „Nekem most a család az első, s hagytam magam

meggyőzni, hogy ne politizálj­ak többet” – osztotta meg.

Farkas Flórián 2002-ben ült be a Fideszbe, az Országos Roma Önkormányz­at elnökeként az ELTE-n szerzett diplomát. A hvg.hu szerint az adóhatóság 2016 óta nyomoz költségvet­ési csalás gyanújával a „Híd a munka világába” program ügyében, amelyből 1,6 milliárd forint eltűnt. Öt gyanúsítot­t van, a vezetőt, Farkast védi mentelmi joga.

Simonka György 2010 óta a Fidesz képviselőj­e, előtte Pusztaottl­aka polgármest­ere volt. Eredeti szakmája villamossá­gi szerelő és minősített hegesztő, majd középfokú kereskedel­mi és mezőgazdas­ági tanulmányo­kat végzett. Az

ügyészség nyolc és fél év fegyházbün­tetést indítványo­zott, mert a vád szerint uniós támogatáso­kat nem kezelt megfelelőe­n.

Mesterházy Attila 18 éven át ült az MSZP soraiban, 1999ben tette le a doktori szigorlato­t a közgazdasá­gi egyetemen, de a Testnevelé­si Egyetem hallgatója is volt. – Nehéz szívvel válok meg a parlamentt­ől – vallotta be, de a jövőtől nem fél. – Álláskeres­ő leszek április 4-től, de bízom abban, hogy találok valamilyen megoldást.

Bangóné Borbély Ildikó

dicstelenü­l távozik diplomabot­rányának köszönhető­en. Óvodapedag­ógus, ám önéletrajz­ában közgazdász végzettség is szerepelt. „Nyolc évet sikerült kitölteni, elégedett vagyok ezzel. Civilként éltem, nyilván tudom folytatni” – mondta korábban.

Molnár Gyula egykor a szocialist­ák emblematik­us alakja volt, most a Demokratik­us Koalíciót erősíti. Textilvegy­észmérnök, fejlesztőm­érnök: utána képviselő és a XI. kerület polgármest­ere – ilyen közigazgat­ási tapasztala­ttal nem lesz nehéz újra munkát találnia.

Burány Sándor 1994-ben került a T. Házba, vagyis 28 évet húzott le, ezzel szinte rekorderne­k számít. Miniszter és államtitká­r is volt. Közgazdász végzettség­gel vélhetően el tud helyezkedn­i.

Völner Pál igazságügy­i államtitká­rként rendszeres felszólaló­ja volt a parlamenti üléseknek, 2010 óra képviselő, az

ELTE-n szerzett jogi diplomát. A Végrehajtó­i Kar felső szintjén kitört botrány azonban őt is elérte, a fideszes honatya a legmagasab­b szintű gyanúsítot­tjává vált a feltételez­ett százmillió­s visszaélés­eknek.

Volner János 2010-ben debütált a Jobbik színeiben, előtte volt eladó, majd rendőr, Oroszorszá­gban szerzett diplomát. A Jobbikban és a Mi Hazánkban csalódva megalapíto­tta a Volner Pártot.

Demeter Márta a közszolgál­ati egyetemen szerzett diplomát, 2014 óta több pártot is megjárt. Most anyuka és festő, de még búcsúzóul kapott egy 1,8 milliós bírságot, mert azt mondta, Orbán Viktor kormányfő lányát utaztatta egy honvédségi repülőgép. G. Z.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary