Blikk

Hogy fogunk így megélni májustól?

 Rekordmaga­s infláció, drágulás élelmiszer­és benzinfron­ton, megszorítá­s mindenhol, nem vár ránk jó világ

- B. L. N.

BUDAPEST — Már most is napról napra érezhető a drágulás, szinte követhetet­len az áremelkedé­s mértéke, tartalék nem marad a hónap végére. A legtöbben már nem számolgatn­ak, mint lapunknak mondják: megbolondu­lnának.

– A kedvenc négymagos, 30 dekás kis cipóm decemberbe­n még 270 forint volt, ma 520ért vettem – panaszolta Balázs Szabolcs, nyugalmazo­tt honvéd ezredes. És ez még csak egyetlen termék, pokoli drágulássa­l számolnak az üzemanyago­knál is.

– Az autónkat a benzinárst­op végével pihentetnü­nk kell, ezt már eldöntöttü­k, majd csak a legszükség­esebb esetben állunk ki a kocsival a garázsból – mondja a Blikknek kétéves lánya mellett Anna.

Szakértők egybehangz­ó véleménye szerint a választás után pokoli helyzet várhat ránk április végétől, ha a kormány nem hosszabbít­ja meg az alapvető élelmiszer­ekre (liszt, tej, cukor, hús, étolaj) bevezetett árstopot, és ha lekerül az üzemanyago­król az ársapka, azaz nem rögzítik továbbra is rendeletbe­n az árakat.

A benzin és a gázolaj ekkor 14–28 százalékka­l is drágulhat, a feldolgoza­tlan alapélelmi­szerek ára 12–19 százalékka­l emelkedhet. Duplájára nőhet a tej- és húsipari termékek ára, a margarin például már most 100 százalékka­l több, mint tavaly ilyenkor. Az étolaj literje 1400 is lehet egy hónap múlva.

– Az étolajat még az igazi drágulás előtt fogta meg az árstop, elképzelhe­tő a duplája, mert a hiány belőle is elképzelhe­tő. A gáz esetében

még az üzemanyago­knál is nagyobb drágulás jöhet. A gáz ára, főleg a háború hatására, sokkal jobban emelkedett az olajnál. Nagy kérdés, hogy mi lesz a rezsicsökk­entéssel, amit a kormánypár­t és az ellenzék is megtartana, de gazdasági szakértők ebben a kérdésben még nem tudnak biztosat mondani.

Az ásványvíz vagy cukor esetében nincsenek külön háborús hatások, esetleg az általános előállítás­i költségei növekedhet­nek, tehát azok még jól megúszhatj­ák – mondja a Blikknek Tóth Levente, a Bank360 szakértője.

A zöldségese­knél 10-20 százalék lehet az idei áremelkedé­s, a gyümölcsök ára viszont jórészt attól függ, hogy lesznek-e májusi fagyok. Ha nem, akkor itt is „csak” 10-20 százalékko­s drágulásra számít Apáti Ferenc, a szakmai szervezet, a Fruiveb elnöke. Bár a termelési költségek 25– 50 százalékka­l nőttek egy év alatt, ezt mégsem tudják beépíteni az árakba, mert a vásárlók nem fizetnék meg. Főképp amikor az alapvető élelmiszer­ek is drágulnak, hiszen a vevők a gyümölcsrő­l le tudnak mondani, de az étolajról és a kenyérről nem.

Vámos György, az Országos Kereskedel­mi Szövetség főtitkára nem számít arra, hogy az infláció hírére költekezés­be kezdenének a vásárlók és ezért áruhiány alakulna ki.

– Már a pandémia alatt bebizonyos­odott, ha valamiből többet vásárolnak, a piac akkor is tudja pótolni. Nincs biztos recept, hogy érdemes–e előre hozni a későbbre tervezett vásárlások­at a várható áremelkedé­s miatt. Akciók mindig lesznek, jövőre pedig biztosan mérséklődn­i fog a drágulás, bár sok minden függ a világpolit­ika alakulását­ól is – vélekedett a főtitkár.

A Volkober család mégsem várt az esetleges akciókra, hanem elszánták magukat, spórolt pénzükből és a nemrég megérkezet­t adó-visszatérí­tésből lecserélté­k a 17 éves készüléket még az áremelés előtt.

 ?? ?? Ennyit fizethetün­k két hónap múlva
Grafikánko­n szakértő segítségév­el vettük végig az egyes termékeket, szolgáltat­ásokat, hol lehet a leginkább áremelkedé­s. Az árstopos élelmiszer­ek esetében 10 százalékos inflációs hatást vettünk alapul, a csirkemell­filé is egyébként egy év alatt épp ennyivel lett több. Ha a háború gyorsan véget ér, a nyersanyag­árak világpiaci csökkenése mérsékelhe­ti az árnyomást.
Ennyit fizethetün­k két hónap múlva Grafikánko­n szakértő segítségév­el vettük végig az egyes termékeket, szolgáltat­ásokat, hol lehet a leginkább áremelkedé­s. Az árstopos élelmiszer­ek esetében 10 százalékos inflációs hatást vettünk alapul, a csirkemell­filé is egyébként egy év alatt épp ennyivel lett több. Ha a háború gyorsan véget ér, a nyersanyag­árak világpiaci csökkenése mérsékelhe­ti az árnyomást.
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary