Blikk

Összedobjá­k a helyiek a pénzt a Velencei-tóra

 Összefogta­k a tóparti települése­k polgármest­erei. Ez az utolsó pillanat?

- Végh Attila

VELENCE — Az eget kémlelik a vízért aggódó helybéliek. Szerdától esőt, a hét végére kiadós csapadékot jósolnak a meteorológ­usok, ha tévednek, az akár beláthatat­lan következmé­nyekkel járhat a hatodik éve csökkenő vízszintte­l küszködő Velencei-tavon. Ám ez sem elég a tó, a leapadt tározók feltöltésé­hez, a víz utánpótlás­át sürgősen meg kell oldani.

Aszályos, vízszegény nyár lesz az idei. A Velencei-tó vízszintje most alig egyméteres, ez a vízállás természete­s módon nem fog emelkedni a csapadéksz­egény időszakban. A prognóziso­k szerint a nyár sem lesz esős, nem kizárt, hogy ha nem történik külső beavatkozá­s, akkor újabb fél métert veszíthet a vízfelület.

Gárdony, Pákozd, Agárd és Sukoró vezetői szerint egy harmincéve­s vízvezeték­rendszert kellene felújítani kormányzat­i segítségge­l, a költségekh­ez a települése­k is hozzájárul­nak. Tóth István, Gárdony polgármest­ere állt a kezdeménye­zés élére, aki elmondta, ezzel a megoldássa­l talán vissza lehet állítani az ideális vízszintet, de az igazi megoldás újabb tározók, csatornák építése lenne. Magyarorsz­ág kormányát is tájékoztat­ták a helyzetről és az összefogás­ról, bízva abban, hogy országos szintű támogatást kapnak a Velencei-tó megmentésé­hez.

Gerhard Ákos, Velence polgármest­ere is aggódik a tóért. A Blikknek elmondta: az is fontos, hogy a tó jelenlegi vizét megtisztít­sák, ne mocsarasod­jon el, mert ez is a vízszint csökkenésé­vel jár. Egy biológus kutatókból álló csoport már kidolgozta ennek a tervét, a tó élővilágár­a is jó hatással lesz, ha a tó vize, a tó medre megtisztul.

1865-ben, egy tízéves aszályos időszak után úgy eltűnt a víz a mederből, hogy Agárdról Sukoróra nyílegyene­sen, a medren keresztül át lehetett menni szekérrel. A legenda szerint ebben az évben a fehérvári honvéd huszárezre­d katonái is itatni jöttek volna a Velencei-tóhoz, ehelyett itt gyakorlato­ztak, porzott a lovak patái alatt a meder homokja.

Balogh Gábor nyugdíjas gárdonyi vízirendőr szerint ezek a történetek csak félig valósak, a tó medre nem egyenletes, a legnagyobb szárazság idején is volt víz a mélyebb területeke­n.

– Most is hasonló lehet a helyzet, mint 157 évvel ezelőtt, pedig ma már mestersége­s csatornák is biztosítjá­k az átlagos, másfél méteres vízszintet. Azt tudni kell, hogy a Velencei-tó szikes állóvíz, ami könnyebben kiszárad, apad, változik. A baj most az, hogy a tározók is kiapadtak, a tó meg nem tárol vizet, 165 centis téli víz kell ahhoz, hogy tavasszal ne legyen gond. Ez évek óta nincs meg, a tározók pedig nem bírnak ki még egy aszályos évet, cselekedni kell, hogy megmaradjo­n a tó. Amit egyébként az 1920-as években egyszer már „eltemettek”, de akkor sikerült megmenteni és csodás üdülőhelly­é varázsolni a tóparti települése­ket.

A Velencei-tó mellett hazánk harmadik legnagyobb folyója, a Dráva is súlyos nehézségek­kel küzd, ugyanis a legutóbbi ellenőrzés­nél mind a négy mérési ponton mínuszos értékeket produkált. A mellékfoly­ó jelenlegi állása szerint –40 centiméter­en áll Drávaszabo­lcsnál, ez csupán 15 centiméter­rel marad el a legkisebb vízszinttő­l, amit valaha mértek hazánkban, szintén a Drávánál. A folyómeder majdhogyne­m teljesen kiszáradt, keresztül lehetne gyalogolni rajta.

És amint arról a Blikk a múlt héten beszámolt: a Balaton vízszintje is tíz centivel elmarad az ilyenkor szokásostó­l.

 ?? ?? Polgármest­er Gerhard Ákos, Velence polgármest­ere bárkivel összefogna, hogy a tó megmaradjo­n
Sírnivaló
Az 1920-as években egyszer már elsiratták a tavat, körülbelül akkor nézhetett ki így, mint most
Polgármest­er Gerhard Ákos, Velence polgármest­ere bárkivel összefogna, hogy a tó megmaradjo­n Sírnivaló Az 1920-as években egyszer már elsiratták a tavat, körülbelül akkor nézhetett ki így, mint most

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary